Търговската война между САЩ и Китай набира обороти. КНР подаде

...
Търговската война между САЩ и Китай набира обороти. КНР подаде
Коментари Харесай

САЩ се връщат към натуралното стопанство

Търговската война сред Съединени американски щати и Китай набира обороти. КНР подаде тъжба до СТО по отношение на въвеждането на втория пакет от американските мита в размер на 25% върху китайския импорт, възлизащ на 16 милиарда $ общо. Правителството на КНР вкара ответни огледални ограничения на наказателните дейности на Вашингтон. В Министерството на търговията на КНР се разяснява, че по този метод Китай „ има намерение да подсигурява отбраната на правилата за свободна търговия, както и на своите права и ползи “.

В тази война Китай се държи безусловно обективно, решително и суверенно и не губи нищо. Китай създава всичко. Има всевъзможни технологии и в случай че нещо му липсва, той дейно ще го открадне от американци, европейци или японци. Това, което Америка доставя в Китай, са по-скоро първокласни артикули за някои ексцентрични американофили и фетишисти, фенове на западноамериканската цивилизация, някои маркови предмети, лейбъли и други американски неща със стикери и това е безусловно некризисен за оцеляването на Китай.

„ Но Тръмп се държи стратегически и играе в дълготраен проект, като главната му задача е да върне американското произвеждане назад в Америка. Това значи, че доста от това, което Америка купува от Китай, в действителност е създадено от някогашни американски компании, изнесли се в Китай, и работещи там в зоните с данъчните облекчения и с евтината работна ръка “.

В този случай не се постанова да споделяме, че с тази комерсиална война Тръмп удря по личната си страна. Сега тези американски компании ще схванат, че те могат да доставят продуктите си в Америка единствено с мита. Тогава разумният извод ще бъде те да реалокират назад производството си в Америка. Страхът, че те ще се трансферират в по-евтините страни от Югоизточна Азия, може да бъде зарязан, защото най-вероятно и те няма да бъдат пропуснати от същата орис и Тръмп просто ще им наложи 30% мито.

Като цяло, този сигнал е за американския бизнес и най-важното, за американския производител. Приберете се у дома, тук ви чакат, няма налози, ще работите на облага, а изгодата – ще осигурите на американците работни места и заплащане на налозите в Съединени американски щати. И Съединени американски щати ще стартират да живеят прелестно. Китайските мита са насилствени ответни ограничения и не би трябвало ли те просто да преглътнат горчивото хапче?

Във връзка с последните събития, мнозина се питат не слагат ли тези граници завеса сред страните, в случай че приемем, че връщането на бизнеса по родните им страни е наклонността напоследък?

Струва си да разгледаме по-широко това. Днес прекосяваме от един провален еднополюсен международен план към многополюсен, в който има няколко цивилизационни полюса и те ще дефинират ориста на човечеството. Следователно, има реконфигурация, в това число и на световната стопанска система, на независими цивилизационни зони. И за Съединени американски щати, в границите на тази наклонност, ще бъде напълно разумно да се съберат всички активи в американския цивилизационен полюс, тъй че в областта на действителната, а не виртуалната стопанска система, страната да стане по-конкурентен полюс на новата, бързо изменяща се пред очите ни картина на света.

„ Ние се движим към многополюсност и там Китай е абсолютният стопански водач в своя район, а Съединени американски щати са водач в техния. И това ще бъде един от цивилизационните полюси, а не единственият, както упорстват на това американските глобалисти. “

Ако приказваме за детайлите, натуралното стопанство е допустимо единствено при положение на срив на американската стопанска система, а след нея и на всички тясно свързани с нея стопански системи. Това е изцяло действителен сюжет, защото новият пакет от наказания планува ограничавания за някои банки в разплащанията им в долари. Това значи, че доларът ще стане непредсказуем и не толкоз прелъстителен, а в този случай той ще престане да бъде аварийна валута и заради големите си размери, ще се трансформира в хиляди тона боклуци от хартия, която с нищо не е обезпечена. Ако след загубата на доверие от доларовата зона, стартират да излизат дейните играчи, огромните стопански системи, тогава освен доларът, само че и цялата американска стопанска система, както и обвързваните с нея стопански системи, т.е. и с по този начин надменно наречената „ Глобална стопанска система “, ще бъде свършено.

„ И тогава Америка в действителност е застрашена от натуралното стопанство, натуралната обмяна и аграрното произвеждане в качеството му на главно. И в тази обстановка на цялостен колапс, това ще бъде избавление за нея. Представете си, в случай че се случи подобен колапс – в Америка няма да има произвеждане. Така че, Тръмп е подготвен и гледа на вероятните последици прагматично “.

Нека си напомним пагубната обстановка с съветската стопанска система. Негативните трендове, в това число валутни скокове, и които в продължение на повече от две десетилетия нашата стопанска система, обратно на всякаква логичност и здрав разсъдък, се опитваше да се интегрира в международната, т.е. в американската стопанска система с нейните правила на играта и при нейните критерии. Това беше безусловно самоубийствена и продължава да е самоубийствена тактика, тъй като, както виждаме, американската стопанска система диша тамян и се пръска по шевовете. И в действителност, американската стопанска система, на процедура няма действителни измерения, това са единствено виртуални илюзии.

Икономика на цифрите


И в случай че вярвате, че в американската стопанска система, има в действителност напредък, то това са виртуални числа, бягащи по екраните на борсовите медиатори, само че зад тях няма нищо. Няма селско стопанство, няма действително произвеждане или революционни технологии, няма и обществена готовност. Американската стопанска система е стопанската система на цифрите, до момента в който китайската е стопанска система на действителното произвеждане. И този, който залага на американската стопанска система, залага на симулатора, на подправената религия в идната американска световна доминация. И щом хората спрат да имат вяра в американската мощност, от екрана ще слезе стопанската система.

(Превод за „ Труд “ Павел Павлов)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР