Търговията на ЕС със селскостопански продукти достигна 424,7 милиарда евро

...
Търговията на ЕС със селскостопански продукти достигна 424,7 милиарда евро
Коментари Харесай

Бразилия е най-големият вносител на селскостопански стоки в ЕС

Търговията на Европейски Съюз със селскостопански артикули доближи 424,7 милиарда евро през предходната година, регистрира Евростат. Най-големият вносител на земеделски артикули е Бразилия, която държи общо 10% от вноса.

Обединеното кралство, Съединените щати, Китай – това са част от главните търговски сътрудници за импорт и експорт на селскостопанска продукция от и за Европейския съюз. Най-големият вносител е Бразилия, следвана от Обединеното кралство. Украйна се подрежда на трето място с едвам седем на 100 от общия импорт или малко над 13 милиарда евро, сочат данните на Евростат. За съпоставяне - продукцията от Бразилия, която е 10 на 100 от общия импорт трети страни в Европейския съюз, е 19,9 милиарда евро.

Обединеното кралство държи осем на 100 от вноса или над 16 милиарда евро.

При износа – 21% от европейските земеделски артикули се изнасят за Англия. След това се подреждат Съединените щати с 13 % дял на износа от Европейския съюз. Въпреки че предходната година бяха наложени редица наказания на Русия поради военната ѝ експанзия против Украйна, три % от общия експорт на европейска селскостопанска продукция е ориентиран точно към Русия.

Общо търговията със селскостопански артикули сред Европейския съюз и трети страни се повишава по отношение на предходната година, като износът надвишава вноса с над 33 милиарда евро.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР