Търговията между 27-те страни членки на ЕС и Русия продължава

...
Търговията между 27-те страни членки на ЕС и Русия продължава
Коментари Харесай

Въпреки санкциите бизнесът с Русия продължава

Търговията сред 27-те страни членки на Европейски Съюз и Русия продължава вследствие на интензивно лобиране, нежеланието на Европейски Съюз да поеме по-сериозен стопански удар и опасения от въздействието върху световните вериги на доставки, оповестява " Ройтерс ".

С 10 поредни кръга наказания, наложени на Русия за година след нашествието й в Украйна, Европейски Съюз е в най-тежката наказателна акция против непозната страна от основаването си. Брюксел твърди, че глобите имат за цел за понижат приходите на Москва и достъпа ѝ до основни технологии. Според Европейския парламент обаче въздействието на глобите " не е задоволително тежко, с цел да ограничи опциите на Русия да води война в Украйна ".

Всъщност търговията сред 27-те страни членки на Европейски Съюз и Русия продължава вследствие на интензивно лобиране, нежеланието на Европейски Съюз да поеме по-сериозен стопански удар и опасения от въздействието върху световните вериги на доставки.

И вместо да постанова нови наказания, Европейски Съюз в този момент има намерение да се концентрира върху спазването на към този момент оповестените от страна на " слаби звена " като ОАЕ, Турция, Армения, Грузия, Казахстан и Киргизстан.

Ройтерс обобщава секторите, в които търговията сред Европейски Съюз и Русия повече или по-малко продължава.

Търговски потоци

През 2021 година Русия беше петият максимален търговски сътрудник на Европейски Съюз, като стокооборотът доближаваше 258 милиарда евро, по данни на Европейската комисия. Европейски Съюз внасяше главно горива, дърво, желязо, стомана и торове.

От началото на нашествието в Украйна през февруари 2022 година цената на съветския импорт в Европейски Съюз падна на половина до към 10 милиарда евро през декември.

Общо от март 2022 година до края на януари 2023 година Европейски Съюз е внесъл от Русия артикули за 171 милиарда евро, сочат данни на Евростат.

Това е много над 60-те милиарда, които Европейски Съюз твърди, че е отпуснал на Украйна през годината. В сумата обаче не се включва цената на модерните танкове, които към този момент стартират да идват в атакуваната страна.

Природен газ

През предходната година Европейски Съюз наложи наказания на въглищата и петрола, пренасян по море, от Русия. Природният газ не е обект на наказания, само че Москва сама спря по-голямата част от доставките по тръбопроводи. През 2022 година Европейски Съюз е получил към 40 на 100 по-малко съветски газ от предходните години.

Картината е друга при втечнения природен газ. От началото на войната доставките на подобен газ от Русия до Европейски Съюз са се нараснали до 22 милиарда куб. м през 2022 година по отношение на 16 милиарда кум. м през 2021 година

Обемите въпреки всичко са доста по-малки от доставките по газопроводи, достигнали 155 милиарда куб. м годишно преди войната. Но растежът им принуди някои страни членки да потърсят правни учредения за ограничението им.

Ядрени мощности

Европейски Съюз не е наложил ограничавания и върху атомната промишленост на Русия, а Унгария, където " Росатом " следва да разшири атомната централа " Пакш ", и България намерено се опълчват на сходни наказания.

Вносът на артикули на съветската нуклеарна промишленост в Европейски Съюз през 2022 година възлизат на 750 милиона евро, сочат данните на Евростат. Според Евроатом, Русия е доставила към една пета от урана, употребен в Европейски Съюз през 2021 година

Френското министерство на енергетиката обаче оспори неотдавна оповестен отчет на " Грийнпийс ", съгласно който Париж внезапно е нараснал вноса на обогатен уран от Русия след началото на войната. Франция въпреки всичко призна, че прекъсването на съществуващите контракти с Москва би било по-скъпо от прекратяването им.

Диаманти

През предходната година Европейски Съюз е закупил от Русия диаманти на стойност към 1,4 милиарда евро, като нито вносът на скъпоценни камъни е неразрешен, нито държавната компания " Алроса " е сложена под санкционен режим.

Белгия, където се намира най-големият пазар за диаманти в света - Антверпен, намерено лобира, че Европейски Съюз не е нужно независимо да подема наказания против съветските диаманти.

В момента Европейски Съюз, Съединени американски щати и страните от Г-7 създават система за следене на диамантите, с цел да наложат надзор на съветската търговия с тях. Според Световния център за търговия с диаманти в Антверпен тя би трябвало да включва и Индия, с цел да бъде ефикасна.

Химикали и първични материали

Вносът на торове от Русия в Европейски Съюз през предходната година възлизаше на 2,6 милиарда евро, или с 40 на 100 повече от 2021 година, защото растежът на цените отвърна спада на размерите, показва Евростат.

Калиевият карбонат, прочут и като поташ, от Русия и Беларус, е мощно стеснен или даже неразрешен в Европейски Съюз, само че други торове, като да вземем за пример азотните съединения, не попадат под санкционни удари, показва Шон Мекл от организацията " Фъртилайзърс Юръп " (Fertilizers Europe).

Сред суровините, които не са обект на наказания, е никелът, употребен главно в производството на стомана. През 2022 година Европейски Съюз е внесъл съветски никел на обща стойност от към 3,2 милиарда евро, сочат данните на Евростат.

Големи имена, вторични наказания

" Алроса " и " Росатом " липсват от черния лист на Европейски Съюз, който сега включва към 1700 компании и персони, достъпът на които до Общността е неразрешен. Той не включва и " Газпромбанк ", финансовото крило на монополиста " Газпром ", както и вторият максимален производител на нефт в Русия - " Лукойл ".

" Трансперънси интернешънъл " от дълго време приканва достъпът на Русия до лобиране в Европейски Съюз да бъде отсечен и да бъдат наложени вторични наказания на тези, които оказват помощ на глобените да заобикалят рестриктивните мерки. Подобна мярка от дълго време е в действие в Съединени американски щати.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР