Търговище. До десет пъти се увеличава глобата за неизряден язовир

...
Търговище. До десет пъти се увеличава глобата за неизряден язовир
Коментари Харесай

Петър Горновски, ДАМТН: До десет пъти се увеличава глобата за неизряден язовир при повторно нарушение

Търговище. До 10 пъти се усилва санкцията за неизряден язовир при наново нарушаване. При констатиране на първо противоречие Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) сформира наказателните постановления на стойност от към 1 000 лева, само че в случаите, когато притежателите не са подхванали дейности за отстраняването на нередовност при повторна инспекция цифрата нараства до 10 000 лева Това заяви ръководителят на държавната организация Петър Горновски по време на работна среща, проведена от регионалния шеф на Търговище Митко Стайков, с представители на общини и общински препоръки от региона. В нея присъединяване взеха и заместник-председателят на ДАМТН ген. Кирил Войнов и основният секретар на организацията Николай Николов. Това оповестиха от пресцентъра на ДАМТН .
Акцент в полемиката беше опцията общините да трансферират водоемите, които не могат да стопанисват, на новосъздаденото дружество, което ще поеме грижата за тях. То ще прави сложно ръководство на язовири – обществена и частна държавна благосъстоятелност. Срокът за това решение е 8 октомври т.г., като кметовете следва да подадат заявление до министъра на стопанската система за общинските язовири, които желаят да трансферират на страната. Заявлението се съпровожда от решение на съответния общински съвет.
По думите на Петър Горновски се чака забележителен брой водоеми на територията на цялата страна да преминат под ръководството на новата конструкция. „ Прехвърлянето на язовирите от общините, които нямат опция да се грижат за тях, ще облекчи в огромна степен локалните управляващи. Изборът дали да ги задържат е изяло на кметовете, само че те би трябвало да знаят, че в случай че останат тяхна благосъстоятелност, те ще се грижат за тяхната редовност, а контролът ще е извънредно прецизен “, добави още той.
По време на работната среща беше коментирана и идната категоризация на язовирите по степен на евентуална заплаха, която ще се прави от комисиите към регионалните шефове. Целта е да се усъвършенства контрола на другите типове водоеми и условията за тяхната употреба.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР