Тарантулите са успели да си създадат име на ужасяващи и

...
Тарантулите са успели да си създадат име на ужасяващи и
Коментари Харесай

Ако искате екзотичен домашен любимец – вземете си тарантула

Тарантулите са съумели да си основат име на ужасяващи и страховити чудовища, от които множеството хора ги побиват тръпки, единствено при споменаване на името им. По-голямата част от тези големи космати осмокраки гадинки обаче, са изцяло безвредни. Така че в случай че желаете да имате в действителност ексцентричен домакински любим, то тези паяци са тъкмо това, от което имате потребност.

Семейството на тарантулите, наричани още "паяци птицеяди ", е извънредно огромно. Известни са към 900 разнообразни типа тарантули, като всички са отровни, само че при множеството типове отровата не е задоволително мощна, с цел да нарани съществено човек.

Какво още не знаете за тези осмокраки същества? Вижте някои любопитни обстоятелства за тарантулите:



Тарантули в България няма, най-малко не и в природата, само че сигурно можете да ги откриете в доста от магазините за домашни любимци.

Тарантулите са колосите в света на паяците. Размерът на тялото им варира от 2,5 до 10 cm, а разкрача на краката от 8 до 30 cm. Най-големият от всички типове е Theraphosa blondi, който се среща във Венецуела и Бразилия.

И те, като останалите паяци имат по осем очи — две начело, по две отляво и от отдясно и две на гърба.

Тарантулите се хранят с дребни инсекти — скакалци, бръмбари, даже дребни гущери.

Тарантулите живеят извънредно дълго. Женските тарантули могат да доживеят до над 30 години в природата и до към 20 години в плен. Мъжките обаче, доживяват едвам до към 5 — 10 години в плен.



Ухапването от тарантула може да бъде съпоставено с ужилване от оса или пчела.

Паяците от този тип са благи и рядко хапят своите стопани. Когато се усеща застрашена те отскубват със задните си крайници косми от коремчетата си и ги хвърлят против нападателя си.

Тарантулите не се движат благодарение на мускули, а с смяна на кръвното си налягане, като напомпват течност в краката. Освен това дихателната им система е много примитивна.



Тези паяци са превъзходен метод да се отървете, или най-малко да намалите доста, досадните и отблъскващи хлебарки, които живеят в множеството градски жилища. Трябва обаче да се внимава с храненето им, тъй като тарантулите могат да надебелеят и затлъстеят, което не е добре за тях. Паяците бебета и младите тарантули се хранят по-често от възрастните и по-едрите екземпляри, които се хранят по-умерено поради по-забавеният напредък.

Макар да наподобяват страховити и мощни, тарантулите в действителност са много нежни. Едно несъзнателно рухване, даже и от дребна височина, може да бъде съдбовно за тарантулата.

Отглеждането на тарантула вкъщи има и друго неподозирано преимущество - тарантулите са чудесни пазачи.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР