Тараклийският държавен университет Григорий Цамблак в Молдова запазва своята академична

...
Тараклийският държавен университет Григорий Цамблак в Молдова запазва своята академична
Коментари Харесай

Щастлива развръзка за Тараклийския университет в Молдова

Тараклийският държавен университет " Григорий Цамблак " в Молдова резервира своята академична автономност и университетска еднаквост. Това става след взетото от молдовските институции решение Тараклийският държавен университет да не бъде избран като образователно заведение, подлежащо на " Йон Крянга " в Кишинев.

В писмо до президента Румен Радев от университета изричат благодарност за оказаната от него поддръжка.

От управлението на висшето учебно заведение допълват и че своевременната интервенция на българския президент за идеята за опазване на единствения към този момент университет в чужбина със засилено преподаване на образователни дисциплини по българска лингвистика, българска история, българска музика и българска просвета, е индикатор за ефикасна отбрана на ползите на българите по света.
 Радев се загрижи за ориста на Тараклийския университет
Радев се загрижи за ориста на Тараклийския университет

Поводът са опасения на българите в Молдова, свързани със сливането с Педагогическия университет в Кишинев

От пресцентъра на президентството напомнят, че ролята на Тараклийския държавен университет " Григорий Цамблак " за запазване на културата и националната еднаквост на огромната българска общественост в Молдова и като съдбоносен фактор за развиването на другарските връзки сред двете страни е била във фокуса на с президента на Молдова Мая Санду на 7 юли.

Българският държавен глава оцени високо градивното отношение на молдовските институции и удостовери поддръжката на страната ни за европейската вероятност на Молдова, която получи формален статут на страна претендент за участие в Европейски Съюз.
 Джамбазки алармира EK за нарушени права на българите в Молдова
Джамбазки алармира EK за нарушени права на българите в Молдова

Според него, това е нарушаване сред двете страни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР