Танзанийското министерство на здравеопазването съобщи, че няма планове да приеме

...
Танзанийското министерство на здравеопазването съобщи, че няма планове да приеме
Коментари Харесай

Танзания не планира да си вземе ваксини срещу коронавируса

Танзанийското министерство на опазването на здравето заяви, че няма проекти да одобри ваксини против COVID-19 - единствено дни откакто президентът на страната с 60 милиона население изрази подозрения по отношение на имунизациите, без да приведе доказателства, съобщи Асошиейтед прес.

Всяка ваксина би трябвало да получи неговото утвърждение. Не е ясно по кое време може да дойдат каквито и да било ваксини, макар че Танзания отговоря на изискванията на международната самодейност в границите на КОВАКС за доставка на ваксини в страни със междинен или невисок приход, отбелязва АП.

Здравният министър Дороти Гваджима съобщи на конференция в столицата Додома, че министерството няма проекти да одобри ваксини против COVID-19. По думите ѝ Танзания е в сигурност. На презентация, по време на която тя и останалите присъстващи не носеха маски, тя прикани жителите да подобрят санитарните практики, в това число да употребяват дезинфектанти, само че предложи и парната инхалация, която обаче е отхвърлена от здравните специалисти в останалия свят като метод за ликвидиране на ковид.

Главният държавен фармацевт Фиделис Мафумико предложи също потреблението на билки за лекуване на COVID-19, без да конкретизира.

Правителството на Танзания беше остро подложено на критика за метода си към пандемията, отбелязва АП. От април м.г. то не е съобщавало настоящи данни за инфектираните с ковид, след оповестения тогава брой от 509 души.

Ръководителят на клона на Световната здравна организация за Африка предходната седмица прикани Танзания да разгласява данни за болестта, а шефът на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Африка сподели, че " в случай че не се борим против това единно на целия континент, сме обречени ".

Президентът на Танзания Джон Магуфули, който от много време твърди, че Бог е премахнал COVID-19 от Танзания, предходната седмица съобщи, че имунизациите против ковид са " неуместни " даже когато първите доставки започнаха да идват в Африка.

Но управляващите в Танзания - от католическата черква до държавните институции, стартират да възразяват и споделят на хората, че КОВИД-19 съществува в страната и би трябвало да бъдат взимани защитни ограничения.

Макар да е мъчно да се реши равнището на болест в Танзания, тази седмица водещата опозиционна партия Алианс за смяна и бистрота ДВазалендо " (Alliance for Change and Transparency - ACT Wazalendo) разгласи, че партийният водач Сеиф Шариф Хамад, вицепрезидент на полуавтономния островен район Занзибар, е лекуван от COVID-19.

В последния си отчет, въз основа на обиколка на място, американските Центрове за надзор и предварителна защита на болесттите обявиха, че равнището на COVID-19 в Танзания е " доста високо ". Агенцията не даде детайлности, само че предложи да не се пътува до тази източноафриканска страна.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР