Танзаниец, вербуван от руската частна паравоенна милиция “Вагнер, е бил

...
Танзаниец, вербуван от руската частна паравоенна милиция “Вагнер, е бил
Коментари Харесай

Убит е танзаниец, осъден в Русия и вербуван от “Вагнер”

Танзаниец, вербуван от съветската частна паравоенна милиция “Вагнер ”, е бил погубен в Украйна през октомври, заяви през днешния ден министърката на външните работи на Танзания, представена от Франс прес. Немес Таримо следвал в Русия от 2020 година През март 2022 година той бил задържан и след това наказан на седем години затвор по обвинявания, които не бяха конкретизирани от танзанийската външна министърка Стергомена Такс.

Според УНИАН танзаниецът е бил на 31 години и е бил наказан за продажба за опиати. Той бил част от щурмови отряд и бил погубен край Бахмут – град в Донецка област, Източна Украйна, за който от месеци се водят кръвопролитни сражения.

“Получихме от съветското държавно управление сведения, съгласно които, когато е бил в пандиза, на Таримо е било препоръчано да се причисли към групата “Вагнер ” против обещанието да му бъдат дадени пари и да бъде освободен след войната ”, сподели пред публицисти танзанийската външна министърка Стергомена Такс, представена от Франс прес.

Тя добави, че “Таримо се е съгласил и е бил отведен в Украйна, където е бил погубен на 24 октомври ”.

“Незаконно е за всеки жител на Танзания да се причисли към задгранична войска ”, акцентира Такс.

През последните месеци групата “Вагнер ” вербува пандизчии да се борят в нейните редици в Украйна в подмяна на заплащане и освобождение от пандиза, отбелязва Агенция Франс Прес.

Агенцията напомня случай, подобен на този на танзаниеца. През септември в Украйна бе погубен различен африкански студент, който излежавал присъда в съветски затвор и бил вербуван от частната милиция на Евгений Пригожин. 23-годишният Лемехани Ниренда от Замбия – прилежаща на Танзания страна – бил наказан по дело за опиати.

Също през септември Пригожин най-сетне призна, че е основал “Вагнер ”, след години на отказване, и към този момент работи намерено – симптом за известно усилване на неговото въздействие, показва Агенция Франс Прес.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР