Танцов ансамбъл Боговица“ при читалище Средец, район “Красно село е

...
Танцов ансамбъл Боговица“ при читалище Средец, район “Красно село е
Коментари Харесай

Клуб Българско хоро“ към ансамбъл Боговица“ отпразнува 12 години



Танцов отбор „ Боговица “ при читалище " Средец ”, регион “Красно село ” е основан през 1985г. от хореограф Цветанка Арсова. Работейки с извънреден възторг, Арсова бързо постанова собствен жанр, спечелвайки сърцата на младите танцьори. И по този начин за 30 години тя демонстрира на света дивното и своеобразно изкуство на народа ни. Талантливите реализатори превземат с радостната си игра и ведри усмивки.


     Детският състав към танцов отбор “Боговица ” е лауреат на награди от доста състезания и фестивали. Носители са на премията за І-во място в състезанието “Голямата танцова премия на София ” за 2010г в първа възрастова група. С стратегия от над 10 детски танца съставът е незаменима парченце от танцов отбор “Боговица ”.​

Ансамбълът е правоприемник на женския танцов състав при читалище “Средец ”, който е основан през 1974г. от Петър Русков. През 1994г. Цветанка Арсова съумява да разгърне активността и трансформира женския състав в разбъркан отбор.Танцьорите от танцов отбор “Боговица ” печелят публиката с високо майсторство и темпераментно осъществяване.

     В репертоара на ансамбъла са подбрани и обработени традиции и игри от всички етнографски области на България, което придава на концертите му необикновен нюанс и искра. Около 150-минутна програ с 15 танца - лирични, игриво-шеговити, обредни, всеки от които се отличава със характерна атмосфера, основана от истински танцови придвижвания, костюми и музика.​

     Ансамбълът е лауреат на V-ти Републикански фестивал на художствената самоинициатива и притежател на званието “Откритие на Балкан Фолк ”. Съставът е взел присъединяване в разнообразни други фестивали в страната и чужбина.Танцов отбор “Боговица ” предстая театър с изключителна хубост, нюанс и забележителна хореография.

Клуб „ Българско хоро “ към отбор „ Боговица “ отпразнува 12 години. Негов основател е Виктория Арсова, щерка на Цветанка Арсова.

„ Предаваме българското и съм извънредно щастлива, че през последните години, с помощта на всички тези школи, които се сътвориха, хората започнаха да се връщат към националните танци “, сподели Виктория Арсова.

„ Сближаването, другарството и заниманието задържа танцьорите в школата. Много хора са в залата през цялото време. Те откриха другарство в тази зала. Забавляват се с хората, лекуват се даже. Има доста пъти, в които идват без въодушевление, по-късно си потеглят с приповдигнато въодушевление. Те идват с цел да се виждат ", добавя ръководителката на клуб „ Българско хоро “.

Тя предложения слушателите на Българското национално радио на  празничния театър по случай 3 март - " Танцуваме за България ", проведен от Сдружение на танцовите дейци.

Нека дружно отпразнуваме Националния празник на България с церемониален концерт, в който ще вземат присъединяване детския състав и младежкия отбор на Танцова школа „ Боговица ”, както и доста други видни танцови школи, ансамбли и обединения от цялата страна.

3 март, зала 1 на Национален замък на културата - НДК, 18:00 часа!

Билети можете да закупите от всички представители на Танцова школа „ Боговица ”.

цялото изявление можете да чуете в атачмънта
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР