„Танцът не е само техника. Танцът е преди всичко душа”,

...
„Танцът не е само техника. Танцът е преди всичко душа”,
Коментари Харесай

Честит Международен ден на танца! Да си спомним за 8 от най-великите танцьори на всички времена

„ Танцът не е единствено техника. Танцът е на първо място душа”, споделя великата балерина от предишното Ана Павлова. Танцът, бихме добавили ние, е изразното средство, което изкарва на повърхността всички вътрешни терзания, мисли, страсти и копнежи, всичко това, което може да бъде разказано и изобразено само чрез хубостта на придвижванията и универсалния език на тялото.

В Международния ден на танца си припомняме една дребна шепа от най-знаковите имена от света на танца, пред чието изкуство и характер можем единствено да се възхитим!

Ана Павлова


Снимка: Wikipedia

Тя е най-известната съветска балерина в света. Ражда се през 1881 година Учи в Императорското балетно учебно заведение и на 17 години прави своя дебют на сцената. Съвсем скоро става и солистка. Едно от най-известните и осъществявания е това на умиращия лебед - танц, основан особено за нея от балетмайстора М. Фокин по музиката на Сен-Санс. Умира от пневмония малко преди да навърши 50 години.

Айседора Дънкан


Снимка: Wikipеdia

Айседора Дънкан е американска танцьорка от ирландски генезис, считана за основателка на модерния танц. Известна е като балерината, която взриви каноните на класическия балет. Естественост, спонтанност и независимост са детайлите, които тя привнася в танцовото изкуство по модел на античните гръцки фигури. Скандализира обществото със своя новаторски метод, танцувайки боса, покрита единствено с няколко воала.

Животът на Айседора Дънкан е изплетен от трагични събития. През 1913 година двете й деца - Дедри на 7 и Патрик на 5 умират при автомобилна злополука в Париж, откакто колата се прекатурва и пада в Сена. През 1922 година Айседора Дънкан подписва брак с известния съветски стихотворец Сергей Есенин, който е погубен през 1925 година Две години по-късно при безразсъден драматичен случай Айседора Дънкан умира. Докато се вози в автомобила на собствен другар (на 14 септември 1927 година, в Ница, Франция), шалът й се оплита в колелото на автомобила и я задушава, преди водачът да е схванал какво се е случило. Погребана е в гробището Пер Лашез.

Джийн Кели



Снимка: Wikipedia

Едва ли има на този свят човек, който да не е чувал за него – оня обаятелен мъж с бомбе и чадър в ръка, танцуващ под дъжда. Всъщност, приказваме за емблематичния холивудски мюзикъл "Аз пея в дъжда " (Singin' in the Rain) и ненадминатото осъществяване на Джийн Кели – една от най-големите и блестящи звезди от Златните години на Холивуд. Актьор, артист, танцьор, режисьор, продуцент, хореограф и модернист, той с подобен размах и майсторство смесва разнообразни стилове в едно, че надали ще се откри някой, който да не остане обаян от неговите виртуозни осъществявания на сцената.

Михаил Баришников


Снимка: Wikipedia

Роден в Латвия, Баришников учи балет в школата на Ваганова в Санкт Петербург, след което през 1967 година се причислява към балета Киров. С всяка последваща изява на балетната сцена той се потвърждава като един от най-хубавите балетисти. Висшият му пилотаж на сцената смайва даже и най-големите критици, които с ръка признават, че Михаил Баришников е измежду най-великите балетисти на всички времена.

Жозефин Бейкър



Снимка: Wikipedia

Десетилетия преди имена като Мадона, Джанет Джексън, Бионсе, Дженифър Лопес и Шакира да раздрусат музикалната сцена с неподражаемите си ритми, една друга звезда от епохата на джаза се трансформира в събитие за своето време. До такава степен, че даже през днешния ден нейното име продължава да оказва мощно въздействие върху актуалния свят на танцовото изкуство. Това е Жозефин Бейкър – една от първите звезди от афроамерикански генезис. Тя печели сърцата на публиката по света с екзотичния си сексапил и неповторимия си гений – една съвършена композиция, задоволителна да я изстреля в звездния хоризонт от звезди със международна популярност.

Рудолф Нуреев


Снимка: Wikipedia

Ако има балетист, който съумя да накара целият свят да се влюби в него и изкуството му, то това сигурно е огромният Рудолф Нуреев. Едва 20-годишен, роденият в Русия млад танцьор става солист на балет Киров. През 1961 година, откакто животът му отвън сцената се трансформира в предмет на надзор от страна на съветските управляващи, той намира политическо леговище в Париж и стартира да обикаля света с трупата на Гранд балет дю Маркиз дьо Куевас.

Според множеството критици техниката на Нуреев не е на висотата на тази на Баришников, само че за сметка на това прочувственото му наличие е оценено уместно както от публиката, по този начин и от рецензията. И до през днешния ден спектакълът "Ромео и Жулиета " в осъществяване на Нуреев и Фонтейн остава една от най-въздействащите и прочувствено разтърсващи тълкования в историята на балета. Нуреев е измежду първите жертви на вируса на СПИН. Той напуща света, покосен от подлата болест, през 1993 година Двадесет и пет години по-късно към момента сме очевидци на невероятното завещание, което Нуреев оставя след себе си.

Фред Астер и Джинджър Роджърс


Снимка: Getty/Images

Джиндъжр и Фред – артистичната двойка, която трансформира сцената на Бродуей в едно от най-великите и незабравими прекарвания за публиката. Балетистите Балачин и Нуриев назовават Фред Астер най-великият танцьор на ХХ век. Американският институт за кино пък подрежда Астер измежду петте най-велики артисти на всички времена.

Хоакин Кортес



Снимка: joaquincortes.com

Хоакин Кортес е един от най-великите живи фламенко танцьори. Магнетизъм, екзотика, сексапил, съблазън – думите не стигат, с цел да опишем с тях обаянието и геният на този безподобен и харизматичен танцьор. Артистичното наличие на Кортес на сцената е също толкоз мощно, колкото и в живота. По него въздишат не една или две звезди от света на шоубизнеса. Мадона и Дженифър Лопес признаха пред света, че са били бясно влюбени в него, до момента в който Наоми Кембъл и Мира Сорвино са измежду дамите с разрушени от Хоаким Кортес сърца. А самият Кортес нееднократно е казвал: "Танцуването е моята огромна и единствена обич! "

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР