Тънкостите на приготвянето на риба на жар ще научите не

...
Тънкостите на приготвянето на риба на жар ще научите не
Коментари Харесай

Фагри на жар по баски

Тънкостите на приготвянето на риба на плам ще научите не къде да е, а в Банско

Необходими Продукти

● фагри - 1 риба, 1.5 - 1.8 кг.
● зехтин - към 100 мл
● оцет - 30 мл ябълков
● чесън - 4 скилидки
● люти чушки - 1 бр. изсъхнало
● сол - на усет

Начин на подготвяне

Запалете скарата, като употребявате дървени въглища. Изчакайте пламъците да затихнат и останат да тлеят живите въглени.

Разположете решетката на скарата покрай въглените, само че в случай че са доста мощно тлеещи вдигнете на няколко сантиметра. Целта ни е да имаме златиста коричка, а от вътрешната страна рибата да остане нежна, по тази причина наблюдавайте и регулирайте дистанцията.

Сложете определената риба фагри, авансово почистено от вътрешностите и осолено. Рибата би трябвало да е цяла наложително, по тази причина не я разделяйте на две обособени риби филета, нито премахвайте рибената глава.

Печете 20 минути от всяка страна, като доста внимавате при обръщането, с цел да не разкъсате нежното месо. За да избегнете неудобства и отчаяние, използвайте специфичните решетки за риба на скара/жар, с които обръщането става безпроблемно и елементарно.

Готовото фагри деликатно разтворете, без да премахвате главата. Отстранете костта, помагайки си с нож, с който повдигайте леко изпод. Ако не се отделя елементарно, значи не е добре сготвена и би трябвало да я върнете за още мъничко на скарата.

Загрейте зехтина в тиган и в него запържете скилидките чесън, нарязани на ситно или филирани, дружно с лютото чушле и малко сол. Когато чесънът добие златист тен, налейте ябълковия оцет и дръпнете от огъня.

Залейте разтворената риба с тази примес. Тя ще се смеси със соковете на рибата, отделени, до момента в който е стояла в чинията, въпреки и за доста малко.

Старите майстори на подготвяне на фагри по този способ вършат следното: Отново връщат в тигана течността, която се е смесила със рибните сокове. Щом кипне още веднъж, заливат наново рибата.

Не е комплицирано, а резултатът е учудващо великолепен! Опитайте!

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР