Танкерите с американския втечнен газ се разтоварват в момента и

...
Танкерите с американския втечнен газ се разтоварват в момента и
Коментари Харесай

Асен Василев: Вече използваме втечнения газ от Америка

Танкерите с американския полутечен газ се разтоварват сега и си употребяваме газа от там. Това сподели вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в предаването „ На фокус “ по Нова телевизия.

Относно подпалването на Културния център „ Иван Михайлов “ в Битоля, вицепремиерът съобщи, че това е провокация, която цели възпрепятстване на опитите за намиране на рационално решение от страна на външните министерства на двете страни. „ Това не е ориентирано против България или Северна Македония, а против това да се откри съгласие и този спор да бъде позволен в един миг. Това обаче става единствено посредством диалози и увещание на едната страна по отношение на другата, тъй че да се стигне до съгласие “, уточни Асен Василев.

Вицепремиерът означи, че и от двете страни има наказание на акта и изрази, че това няма да има трагични последствия и че тези, които са запалили центъра, няма да си реализиран задачите.

Запитан дали в случай че в този момент „ Продължаваме промяната “ управляваха сами са щели да намерят компромисно решение за РСМ, той отговори: „ Това, което завихме, влизайки в ръководството е, че доста дълго време България не е поставяла този въпрос. В последния миг ние го слагаме. Това не е обстановка на Политическа партия, а на България и на целия български народ. Много дълго време ние сме си мълчали по този въпрос, за разлика от Гърция, която 20 години споделяше, че има проблем. Проблем има. Това е истината и това не може да се замете под килима “, съобщи той.

Според него няма напън от Европейски Съюз върху България за повдигане на ветото за започване на договаряния за участие на РСМ. „ Има непрекъснато запитване до каква степен сме стигнали. Това не е напън на правилото, че в случай че не създадем това, ще се случи нещо друго. Няма подобен вид напън. Това, което идва в Европа е: „ Разберете се с РСМ, с цел да се отпуши процеса. За мен първата стъпка в това е, че не България би трябвало да се разбере с Македония, а Европейски Съюз би трябвало да се разбере с нея, т.е. Европейски Съюз да одобри най-малко частично българската позиция “, акцентира вицепремиерът.

Той изрично отхвърли да написа български вид на закона „ Магнитски “. „ Има работна група, която се управлява от Министерството на правораздаването. Вътре има присъединяване от ДАНС, Българска народна банка, МФ, Външно министерство, Комисията за финансов контрол и Министерски съвет. Тя се управлява от хората, които могат да напишат този закон, а те са в правосъдното министерство “, изясни Василев.

На въпрос дали това, което излезе като чернова, съответствува с това, което са написали специалистите, той сподели: „ Не съм сигурен до каква степен съответствува. Имаше 3-4 разновидността по 2 разнообразни закона, които би трябвало да се приготвят – Закона за използване на европейски наказания, а другият е за това по какъв начин, в случай че има наложени външни наказания, ние да защитим вътрешната икономическа и финансова система “.

Подобен законопроект наложително би трябвало да мине през публично разискване, да бъде признат от Министерски съвет, да влезе в Народното събрание и да се прегледа на две четения там, означи Василев. „ Някой вади някакви текстове, които са в безусловно недопечен тип, които нито са огледани от позиция на конституционалност, нито от позиция на европейско законодателство. Тези текстове са доста надалеч от закон “, акцентира той.

Той разяснява спречкването сред депутата от „ Продължаваме промяната “ Искрен Митев и ръководителя на „ Възраждане “ Костадин Костадинов в пленарна зала като го дефинира като развълнуван спор. „ Явно има напрежение. Дебат, който е по-разгорещен, е положителният прочит на това, което се случва. За първи път от доста години българският парламент е жив, не е отегчителен, не е предвидим и не е просто гумен щемпел на решения, които не са взети в българския парламент. Мисля, че това е здравословно “, съобщи той.

Министърът на финансите разясни, че в актуализацията на бюджета влизат признатите от ръководещата коалиция антикризисни ограничения.

В отговор на рецензии от страна на опозицията Асен Василев разгласи, че държавният дълг сега е с 2 милиарда лв. по-малко, в сравнение с е бил на 31 декември 2021 година Въпреки рецесиите, все още дългът е по-нисък, добави той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР