Тамянът е познат на човечеството от древни времена. Той представлява

...
Тамянът е познат на човечеството от древни времена. Той представлява
Коментари Харесай

Прекадяване на Бъдни вечер – как и защо е прието да се прави

Тамянът е прочут на човечеството от антични времена. Той съставлява тип смола, идваща от внезапните на дървото Босвелия. Когато тази смола бъде запалена, създава доста характерен аромат, който няма по какъв начин да бъде сгрешен.

В християнските домове е признато на Бъдни вечер да се прекадява с тамян. Самият обред бива придружаван с молитва за здраве, мир и благополучие.
Какво не се прави на Бъдни вечер?
Съществуват не малко поверия, традиции и обичаи, свързани с един от най-важните фамилни празници, а точно Бъдни вечер. В предишното голя...

Прекадяването е един тип молитва към Господ за повече благодат, здраве и триумфи през цялата година. Вярва се, че точно тамянът оказва помощ за издигането на душите към небето.

Ако сме на работа в църквата и свещеникът ни прекади с тамян, би трябвало да се поклоним един път поради Бога и повторно, поради църквата.

Традицията повелява на Бъдни вечер трапезата да бъде прекадена с тамян. Започва се постоянно от най-възрастния и се продължава по старшинство. Не бива да се пропущат и останалите пространства от вкъщи. Започва се от най-външната врата и се минава през всяка стая, в това число и ъглите, които не са добре осветени.
Какво се прави на Бъдни вечер, с цел да бъде КЪСМЕТЪТ с вас?
Бъдни вечер е един от най-важните фамилни празници. Денят е отдаден на дома и огнището. Цялото семейство се събира към трапезата в т...

Прекадяването приключва на входната врата, откакто прагът й бъде преминат. Тогава се изрича молитва към Бог.

Дори да не разполагате със особено кадило, можете да ползвате железна чинийка или друга незапалима поставка. Преди това съдът се нагрява, с цел да може тамянът да възпроизведе пушек от самата топлота.

Това са най-важните неща, които да знаете за прекадяването на Бъдни вечер – по какъв начин и за какво е признато да се прави.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР