Тъмносини политици и десни симпатизанти настояват за импийчмънт на президента

...
Тъмносини политици и десни симпатизанти настояват за импийчмънт на президента
Коментари Харесай

Гневни десни губят търпение: Импийчмънт на Радев!

Тъмносини политици и десни симпатизанти упорстват за импийчмънт на президента Румен Радев. Активисти от редиците на ДСБ нямат самообладание " Демократична България " да изиска наказания за президента поради ходовете му против парламентарната страна и демонстрираните упоритости за нов вид на ръководство на страната, научи Lupa.bg. Демократите подозират Радев, че е в скрито партньорство с шефа на Има Такъв Народ Слави Трифонов и има построен план за президентска власт, до момента в който страната тъне в разрухата на политическа рецесия.

В понеделник от Има Такъв Народ внесоха съобщение в Народното събрание, че стартират събирането на подписи за осъществяване на референдум за смяна на формата на национално ръководство. Въпреки вчерашните уверения на Трифонов, че президентът няма нищо общо с претенции референдум и даже нямал визия за настояванията им, мнозина не повярваха. 

Демократична България би трябвало да изискат наложително импийъчмънт на президента, в случай че държат на себе си, приканиха хора на ген. Атанасов. " Седефчов го търпяхме 10 години, та този ли? ", беснеят десните. Преди 2 дни Христо Иванов реагира на обстановката с изказване, че страната е в положение на неуправляемост и възникващ безусловно от храстите полупрезидентски режим.

" Амбицията, която би трябвало да си сложим е да отговорим на елементарен въпрос - по какъв начин ще се ръководи България. Дали ще продължим тази обстановка, в която политическите сили в Народно събрание групово отхвърлят да носят отговорност за ръководството на страната и го оставят на президента. А на него му харесва тази работа и си дава мандатите на себе си. ", съобщи Иванов.

В същото време, в обществените мрежи гъмжи от мнения на почитатели на разновидността президентска република, съпроводени с остри реплики към депутатите. " При 240 крадливи депутати, президентът си е напряко бонус ", разясниха симпатизанти от десния бранш. " Ами няма да крадете, няма да ядете кюфтенца, няма безвъзмезден транспорт. ", влязоха в битовата част други. " Какво като сме парламентарна република, очевидно е, че отново нищо не става. ", включват се и други гласове.

По-трезвомислещите пробват да обяснят, че смяната във формата на ръководство на тоя стадий е невъзможна и е примамка за наивници. Те приканват да се изясни на елементарните хора какво в последна сметка значи президентска република.    

Още през 2020-а ГЕРБ, които тогава бяха на нож с президента Радев, се заканиха с импийчмънт, когато президентът разгласи, че смъква доверието си от кабинета.      

" Ние ще решим, тъй като имаме задоволително брой депутати по волята на българските гласоподаватели, дали да желаеме импийчмънт или не. Можем да вкараме такава процедура, когато чуем решението на Конституционния съд. Безпрецедентно е българският държавен глава да разделя нацията и да каже, че той е единствено с тези милиони, които не са дали своят вот за ГЕРБ, а не е с тези милиони, които 8 пъти на парламентарни избори избират партията ГЕРБ ", съобщи тогава от трибуната на Народното събрание Георги Марков.

Според него президентът не бил наясно със загубеното време за българската страна в интервала на 90-те години и не е взел участие в смяната. Депутатът от ръководещата партия прикани Радев да чете Конституцията и новата демократична история на България.

Импийчмънт е процедурата,  с която законодателен орган публично подвежда под отговорност лице, което е върховен представител на властта, за държавна измяна, корупция или друго тежко закононарушение.

Импийчмънт не всеки път значи премахване от служба и е единствено първата стъпка за възможното премахване. След като лицето бъде подложено на импийчмънт, законодателният орган организира гласоподаване за виновността му, което, в случай че е сполучливо, води до отстраняването му от служба.

Практиката демонстрира, че на импийчмънт нормално са подложени единствено такива висши служители, за които се потвърждават доста съществени злоупотреби с ситуацията им във властта.

 
 
 
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР