Тъмната зона в ледовете на Гренландия се увеличава, показват снимки,

...
Тъмната зона в ледовете на Гренландия се увеличава, показват снимки,
Коментари Харесай

Тъмни зони в ледовете на Гренландия вещаят катастрофа



Тъмната зона в ледовете на Гренландия се усилва, демонстрират фотоси, направени от дрон. За това оповестява Nature Communications.

Според обявата в зоните с мрачен лед има повече прахуляк и сажди, само че тъмният цвят се дължи главно на водорасли, които се хранят от въглеводорода на повърхността. Изследователите изясняват, че поради по-тъмния цвят ледът отразява по-лошо слънчевата светлина и по тази причина се топи по-бързо.

Вследствие на това се усилва площта, на която се популяризират водораслите и така наречен тъмна зона непрестанно се уголемява.

Според откривателите следствията от бързото размразяване на безконечните ледове може да обиден на практика цялата планета, само че най-много крайбрежните региони. В момента равнището на Световния океан се покачва годишно с 3 милиметра, само че учените допускат, че поради по-интензивното размразяване на ледовете тези темпове ще се форсират.

По-раншни проучвания предизвестяват, че поради по-интензивното размразяване на ледовете голям брой крайбрежни градове може да се окажат под вода. Сред другите отрицателни последствия са цунамита и урагани, както и заплаха от нахлуване на живак във водите и атмосферата.

Според учени от Потсдамския университет главен фактор за по-бързото размразяване са точно водораслите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР