Там, където нашите сили са недостатъчни, идва мястото на вярата,

...
Там, където нашите сили са недостатъчни, идва мястото на вярата,
Коментари Харесай

Патриарх Даниил: Там, където нашите сили са недостатъчни, е мястото на вярата

Там, където нашите сили са незадоволителни, идва мястото на вярата, мястото на майчината и бащината молитва.

Това сподели в проповедта си Софийският митрополит и български патриарх Даниил, който оглави света литургия в Девическия манастир „ Покров Богородичен “ в Самоков по случай храмовия празник.

По думите на Негово Светейшество доста фамилии желаят да си имат дете и след изповед и свето причестяване Божията майка изходатайства и по нейните молебствия и покровителство фамилията се снабдява с чадо. „ Това може би са най-многобройните случаи от наше време, най - живото удостоверение на толкоз доста младежи, които са изстрадали всички опити да се снабдят с чадо “. Той уточни, че доста родители страдат от това, че децата им в ранна възраст изпадат в зависимости и безтегловност от неналичието на полезности и смисъл в своя живот.

 

„ Родителите са в огромна паника, когато детето се затвори в себе си и изпадне в депресивни положения и се поддаде на лесните изкушения. Колко са фамилиите, които всичко са пробвали и при психолози, и при лекари, и всевъзможни средства да се опитат да вразумят детето ", сподели той.

„ Виждайки положението на своите деца, родители фактически изпитват огромна тъга и паника, само че ето, когато дружно със скръбта и паниката не се предадем на обезсърчение, а в противен случай - прибегнем при Бога “. По думите му виждаме, че тези майчини молебствия не остават нечути. „ Много са случаите, когато вярващи фамилии не се предават на заплахата, бедствието, което е сполетяло фамилията, а в противен случай – с усърдна молитва прибегнат към Бога да изпросят ходатайството на Божията майка и Божията помощ не закъснее “.

Патриарх Даниил уточни, че през днешния ден честваме огромен християнски празник – Покров на Пресвета Богородица. „ Света Богородица от най - ранна детска възраст е имала опцията да изпита силата на послушанието към Божията воля. Тя е знаела какъв берекет принася в душата на индивида - вярата, молитвата, послушанието към Бога и по тази причина този неин майчин завет, който четем в светото Евангелие, се отнася за всички нас ", уточни още Негово светейшество.

Той напомни, че голям брой храмове са отдадени на Богородица. „ Многобройни са нейните чудотворни икони. По целия свят неизброими са чудесата, с които тя до ден сегашен се застъпва и оказва помощ на всички индивиди, които с религия я приканват. В нашата страна има такива случаи и разкази от манастирите, от храмовете, отдадени на света Богородица, нейните чудотворни икони “, сподели той.

Виждаме, че през днешния ден обществото ни през днешния ден е толкоз разединено, сподели още патриархът. „ Много огромни са бездните, отчуждението сред индивидите, несправедливостите, корупцията, измамата, развалата и това ни приказва да се върнем още веднъж към вярата ни, да надигнем своя живот, своята съвест, съгласно евангелските заповеди и тогава това, което за индивидите е невероятно - да въведем един мир, недоразумение, да можем като беседваме да се чуваме и да вникваме в проблемите един на различен, а освен в своето да мислим, тъй като пристрастеностите до това довеждат индивида - да не се преценява с никой и нищо с изключение на със своя нарцисизъм. Вярата ни учи точно това нещо – по какъв начин преодолявайки своя нарцисизъм, да обичаме и Бога, и индивидите. И нищо по-смислено, по-полезно, по-истинско за индивида от това да бъде с Бога, да живее по Неговите заповеди, душата да се радва и да има всички богатства, които Господ е приготвил за тези, които го обичат “.

Патриарх Даниил честити празника на всички събрали се в храма и показа пред обществеността новата игумения на манастира – Херовима. Тя благодари на Негово Светейшество и му пожела дълги години живот. Сестра Херовима му подари и икона, като подобен подарък получи и от архиерейското наместничество, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР