Приблизително половината от българските младежи (45%) се притесняват от финансови

...
Приблизително половината от българските младежи (45%) се притесняват от финансови
Коментари Харесай

Тренд: 37% от младежите имат зависимост от алкохол, 45% се плашат от финансови проблеми

Приблизително половината от българските младежи (45%) се тормозят от финансови проблеми в бъдеще, а 23% от неуспехи в кариерата. Това демонстрира проучване на тематика „ Младите хора в България – ментални опасности, провокации и вероятности “, извършено от проучвателен център „ Тренд “. Данните бяха показани на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция.

 

Проучването е представително за младежите на възраст 15-29 години, извършено е от 9 до 16 септември т.г. измежду 800 души по метода директно полустандартизирано изявление „ лице в лице “, по поръчка на Сдружение „ Мрежа за развиване на личността и гениите “.   

 

Произвеждаме едно обезпокоително потомство, което се тормози по какъв начин ще се оправя във финансово отношение в бъдеще, разяснява Евелина Славкова от „ Тренд “. Тя означи, че във възрастовата категория 15-19 години към момента не се замислят доста, само че след 25-годишна възраст трагично огромен % от младежите показват, че финансовите проблеми са главното нещо, от което се тормозят. Няма такава тревога за финансови проблеми в другите страни, каквато виждаме в България, разяснява Славкова.   

 

Липсата на постоянни персонални взаимоотношения е различен боязън, обвързван с бъдещето, който показват 20% от младежите, взели участие в изследването. Младите хора в столицата са доста по-тревожни, че не могат да основат постоянни персонални взаимоотношения спрямо хората в дребните градове и селата, уточни Славкова.  

 

В момента българските младежи най-вече се опасяват да не се оправят в учебно заведение и на работното място (27%), тормозят се за здравето си и от заболявания (26%) и да не разочароват фамилията си (22%). Страх от отменяне и изолираност от приятелите показват 15% от младежите, сочи изследването.

 

Евелина Славкова означи, че младежите разчитат на фамилията. В България приятелите са извънредно значима полезност, разяснява още тя. При психически компликации 58% от младежите дават отговор, че търсят поддръжка в фамилията, а 47% % – при приятелите, демонстрира проучването на „ Тренд “.  

 

Според данните, 25% от младежите показват, че се са се сблъсквали с физическа експанзия, като този отговор дават по-често мъже, 21% – с експанзия в интернет, 10% - с форма на домашно принуждение, а 3% - със полов тормоз.

 

Евелина Славкова разяснява, че 15% са хазартно подвластни, те играят хазарт, изключително в дребните обитаеми места, надявайки се на бърза облага. 

 

На въпрос какви форми на зависимости сте имали или имате, 37%  от младежите дават отговор - алкохол, 24% - тютюнопушене/цигари, 15% - хранителни разстройства, 15%  - хазарт/залози, 7% - трева, 4% - опиати, 3% - хапчета, упойващи субстанции, по 1% - стероиди и балони, демонстрира изследването. Славкова означи разделянето на марихуана от опиати и възприемането на марихуаната като по-лека форма за развлечение.

 

Тя уточни, че проблемите се вземат решение в фамилията и приятелите, което не значи, че решението е съответно и доведено до край. По думите ѝ към момента има стигма във връзка с това да вървиш на психолог и единствено 2% търсят профилирана поддръжка. 

 

Според данните от проучването, 62% от младежите показват, че са оптимисти, 27% -  песимисти, и 11% не могат да преценяват. Младите хора са по-оптимистично настроени за живота, необикновен акцент е във възрастовата категория 15-19 години, уточни Евелина Славкова. 

 

Данните демонстрират, че в действителност българският юноша е огромен оптимист, той не се усеща уплашен, само че всичко това придобива друг тип и форма след сблъскването му с действителността при влизането на трудовия пазар към 25-та му година, разяснява Калина Крумова, ръководител на Сдружение “Мрежа за развиване на личността и гениите ”. Тя означи, че 80% от младежите не познават институциите в страната, които би трябвало да им оказват помощ. 

 

Според изследването 49% % от младежите показват, че са нужни повече стратегии за психическа поддръжка в учебни заведения и университети, а 40% желаят строги ограничения против онлайн издевателството и насилието.  

 

Психологът доктор Пламен Димитров разяснява, че младежите са редовно неглижирани. България има потребност от цялостна стратегия за психологично здраве, счита той. 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР