Руските войски са достигнали центъра на Угледар, бастион на стратегическа

...
Руските войски са достигнали центъра на Угледар, бастион на стратегическа
Коментари Харесай

Руските войски достигнаха центъра на Угледар

Руските войски са достигнали центъра на Угледар , бастион на стратегическа височина в Източна Украйна, който устояваше на съветски набези от началото на пълномащабната инвазия на Москва, заяви във вторник губернаторът на Донецка област, Вадим Филашкин, представен от Ройтерс.

Кадри, оповестени в обществените мрежи, демонстрират съветски бойци, които развяват съветския байрак от върха на разрушена многоетажна постройка и разпъват различен байрак на железна структура на покрива. Агенция Ройтерс удостовери, че фрагментите подхождат на уличния проект на Угледар.

Други изображения демонстрират пушек, издигащ се над руините на дребния миньорски град, който е бил основна бойна зона, където украинските сили са отблъсквали предходни съветски бронетанкови набези през последните две и половина години война.

" Врагът към този момент е съвсем в центъра на града ", съобщи Филашкин пред украинската телевизия, описвайки обстановката като доста сложна.

Стратегическо значение на Угледар

Угледар има изключително стратегическо значение заради високото си разположение и близостта си до кръстовището на двата съществени фронта в Източна и Южна Украйна. Руските сили предходната седмица и ускориха офанзивата си през последните дни.

От август насам съветските войски в Източна Украйна напредват с най-бързите темпове от повече от две години, макар че украинските сили започнаха.

Предишни съветски офанзиви против Угледар бяха изключително кървави , с танкове и бронетехника, нападащи по открит терен. Украинските военни разгласиха във вторник фотоси на горящи съветски танкове в полетата.

Confirmed. Russia has fully occupied Vuhledar. Russian units from the 36th Separate Guards Motor Rifle Brigade raised their flag over the Vuhledar City Council. Ukrainian forces have withdrawn to Bohoyavlenka, north of Vuhledar.
— NOELREPORTS???????????????? (@NOELreports)
Военни разбори и последици

Украинският боен анализатор Олександър Мусиенко съобщи, че напредъкът на съветските сили във Угледар е реализиран с огромни загуби за Москва, само че усложнява позицията на Украйна на изток .

" Защитата на Угледар беше основна за забавянето на по-бързото нахлуване на врага в Донецка област. Ако не беше Угледар, в случай че не бяха нашите единици там, мисля, че в този момент би било доста по-сложно, да вземем за пример в посока към Курахово ", сподели Мусиенко.

Пълният надзор над Угледар би оказал помощ на съветските войски в по-нататъшното им нахлуване в района, като им обезпечи позиции на височини за артилерийски обстрел.

The Russian definition of " liberating " the city
— realwarmonitor (@realwarmonitor)
Хуманитарна обстановка

Руските сили към този момент безмилостно обстрелват градове и села в целия район, съобщи губернаторът Филашкин.

" Много е рисково да се остава в района и още веднъж наблягам нуждата хората да го изоставен ", сподели той.

Филашкин уточни, че към 350 000 души към момента остават в следените от държавното управление елементи на района . Преди началото на пълномащабната инвазия през 2022 година, тези области са били дом на към 1,9 милиона души.

В Угледар са останали единствено 107 цивилни от предвоенно население към 14 000 души, добави той.

Донецка област, където проруските сили започнаха протест през 2014 година, е една от четирите украински провинции, които Москва твърди, че е анексирала след започването на пълномащабната си инвазия през 2022 година Москва декларира, че завладяването на останалата част от региона е една от главните ѝ военни цели.

Украйна отблъсна съветските сили от покрайнините на Киев и си възвърна територии в огромни контраофанзиви през 2022 година Но втората огромна украинска контраатака предходната година се оказа несполучлива и от този момент съветските сили имат преимущество на бойното поле.

Президентът Володимир Зеленски прикани за повече поддръжка от Запада, в това число позволение за потребление на далекобойни оръжия за удари в дълбочина на Русия, с цел да може Украйна да отблъсне руснаците.
 DeepState: Русия влезе в Угледар от запад и юг Обновена
DeepState: Русия влезе в Угледар от запад и юг

Украйна удостовери, че боеве се водят в чертите на града
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР