Там където е текло, пак ще тече. Доказва го и

...
Там където е текло, пак ще тече. Доказва го и
Коментари Харесай

Истории зад датата: На 21 юни учените откриват следи от вода на Марс

Там където е текло, отново ще тече. Доказва го и „ Червената планета “. На 21 юни 2000 година учени от НАСА оповестиха за открити следи от вода на повърхността на Марс.

Мястото е гигантският каньон " Валес Маринерис ". Покривайки съвсем една пета от обиколката на Марс, той е прочут като най-голямото образувание на Червената планета. Каньонът се простира на 4 000 км - приблизителното разстояние от Ню Йорк до Сан Франциско. Ширината му е към 200 км, а дълбочината - 11 километра, което го слага наедно с дълбините на земните океани.
Снимка: btvnovinite.bg
За разлика от Големия каньон в Аризона, Валес Маринерис евентуално не е образуван в течение на милиарди години от бързо течаща вода. Голяма част от каньона евентуално се е отворила преди милиарди години, съгласно Европейската галактическа организация, когато близката група вулкани, известна като региона на Тарсис, за пръв път изригва от марсианската почва. Огромният каньон може да се види от Земята през телескоп като тъмни петна по повърхността на планетата.

Последна крачка и стъпка към независимостта - на 21 юни преди 12 години Гренландия минава към самостоятелно самоуправление. Арктическият остров е част от датското кралство и е под неговото ръководство близо 300 години.

Новият статут е одобрен с гласовете на 75% от участвалите в референдум през ноември 2008 година, а решението влиза в действие публично на 21 юни, когато се отбелязва и националният празник на най-големия международен остров.
Снимка: btvnovinite.bg
В новия статут, който е резултат от дългогодишни сложни договаряния, гренландците имат право да разполагат със личните си естествени запаси - нефт, газ, злато, диаманти, уран, цинк и олово. Според оценки на американски специалисти, островът има огромни ресурси на въглеводороди и то основно в северната си част. Тези запаси пораждат още по-силни апетити със стоплянето на климата, което би улеснило проучванията и употребата им. В Гренландия се намират 10% от международните сладководни ресурси. Те обаче са застрашени от измененията в климата.

Населението на островната страна е 56 хиляди души, съгласно броене от 2017 година, а това непретенциозно човешко наличие се шири на повече от 2 млн. квадратни километра.

Въпреки голямата територия, пътищата на острова са нищожно малко. Но пък по неведоми пътища всички ние използваме в речника си две гренландски думи: " каяк " и " иглу ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР