Талибаните заявиха днес, че няма да водят преки преговори с

...
Талибаните заявиха днес, че няма да водят преки преговори с
Коментари Харесай

Талибаните обвързаха началото на преговорите с изтеглянето на чуждестранните войски от Афганистан

Талибаните обявиха през днешния ден, че няма да водят директни договаряния с афганистанското държавно управление и отхвърлиха изказване на министър, че среща за такива договаряния е планувана в границите на идващите две седмици, съобщи Ройтерс, като се базира на върховен талибански представител, съобщи Българска телеграфна агенция.

Вътрешноафганистански договаряния ще стартират единствено в случай че бъде оповестено евакуиране на задграничните сили, съобщи Сухаил Шахин, представител на политическото бюро на талибаните в Катар.

Вчера афганистанският министър по въпросите на мира Абдул Салам Рахими сподели, че държавното управление ще бъде представлявано от 15-членна делегация на директни договаряния с талибаните " в идните две седмици ".
Говорителят на талибаните Забихула Муджахид сподели, представен от Асошиейтед прес, че няма договореност за такава среща и тя не е съгласувана с талибаните. Муджахид означи, че бунтовниците ще бъдат подготвени за вътрешноафганистански договаряния, щом реализиран съглашение със Съединени американски щати, само че държавните представители ще би трябвало да вземат участие в персонално качество.

Американският специфичен представител за Афганистан Залмай Халилзад, който сега се намира в Кабул, наподобява споделя тази позиция. Нов кръг вътрешноафганистански договаряния ще има, откакто сключим договорености между тях, написа той в Туитър. Халилзад уточни, че договарянията ще включват талибаните и " ефикасен народен преговорен екип с необятно посланичество, включващ висши държавни фигури, основни представители на политическите партии, представители на гражданското общество и на дамите ".

След двукратно отсрочване в Афганистан през днешния ден стартира акцията за президентските избори на 28 септември. Тя ще продължи до 25 септември, след което гласоподавателите ще има два дни за размисъл, съобщи ДПА. За висшия пост ще се борят 18 претенденти, в това число настоящият държавен глава Ашраф Гани, ръководителят на държавното управление Абдула Абдула и някогашният ръководител на Съвета за национална сигурност Ханиф Атмар.

Президентът Гани се кандидатира за втори мандат с обещания да постави завършек на 18-годишната война. Той обаче е значително изтласкан настрана през последната година, защото Съединени американски щати договарят директно с талибаните. Целта на двете страни е постигането на съглашение за евакуиране на американските войски в подмяна на гаранции, че Афганистан няма да бъде платформа за приготовление на терористични офанзиви по света. Талибаните, които на процедура управляват към половината страна, не престават да правят ежедневни набези против афганистанските сили за сигурност, отбелязва АП.

В Афганистан има към 20 000 задгранични военни (повечето от тях - американци), участващи в командваната от Съединени американски щати задача на НАТО за образование, подпомагане и консултиране на афганистанските сили. Някои американски сили правят антитерористични интервенции.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР