Талибаните завладяха Фарах в Западен Афганистан и така вече контролират

...
Талибаните завладяха Фарах в Западен Афганистан и така вече контролират
Коментари Харесай

Талибаните контролират 65% от територията на Афганистан |

Талибаните превзеха Фарах в Западен Афганистан и по този начин към този момент управляват 65% от територията на страната. Това е седмата районна столица, която попада под техен надзор в границите на 5 дни. Около 400 000 афганистанци са вътрешни бежанци поради светкавичното нахлуване на талибаните против държавните войски, заяви представител на Европейския съюз, представен от Българска национална телевизия.

Президентът Ашраф Гани изиска помощ от водачите на локални милиции и прикани цивилните да защитят " демократичната тъкан " на страната. Организация на обединените нации изрази опасения, че напредъкът от последните 20 година по човешките права в Афганистан може да бъде изличен. Стратегията на бунтовниците е да изолират столицата Кабул, където се стичат хиляди вътрешни бежанци.

" Обръщаме се към интернационалните организации и най-много към Организация на обединените нации да окажат по-голям напън върху талибаните, които би трябвало да прекратят бруталните дейности. Населението бяга от регионите, завзети от тях, поради осъществяваните жестокости. Нужна е и повече филантропична помощ за Кабул и обособените провинции ", съобщи министърът по оправянето с бедствия Гулам Бахаудин Джилани.

Съединени американски щати поддържат държавните войски с въздушни удари, само че обявиха, че отговорността за отбрана на страната към този момент е на афганистанската войска. Боеве се водят в 25 от общо 34 афганистански провинции, прокудени са 60 000 фамилии, регистрират управляващите в Кабул.

Ситуацията в Афганистан е предизвикателство, само че не е отчайваща, разгласи представител на Европейски Съюз. Според него разликата със Сирия и Ирак е, че Афганистан към момента има устойчиво и прието държавно управление. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР