Талибаните все повече се приближават към Кабул. Афганистанският президент Ашраф

...
Талибаните все повече се приближават към Кабул. Афганистанският президент Ашраф
Коментари Харесай

Президентът на Афганистан търси политическо решение на конфликта

Талибаните от ден на ден се доближават към Кабул. Афганистанският президент Ашраф Гани направи телевизионно послание, в което заяви, че се водят съвещания за незабавно намиране на политическо решение за прекъсване на въоръжените дейности. В Кабул дойдоха първите американски военни, които ще спомагат за евакуацията на жителите на Съединени американски щати.

Първо обществено изказване на афганистанския президент след дни, белязани от бързо нахлуване на талибаните. Ашраф Гани увери, че се поставят политически старания за прекъсване на войната, само че висш приоритет е още веднъж да се активизират въоръжените сили и службите за сигурност.

" Започнахме необятни съвещания в държавното управление, със старейшини, политически водачи, представители на обособени групи в Афганистан и интернационалните сътрудници. Консултациите бързо напредват и скоро ще споделим резултата от тях ".

Ашраф Гани съобщи, че няма да допусне да има повече почтени жертви, а постигнатото през последните 20 години да бъде унищожено.

Предварително записаното телевизионно послание на президента беше излъчено след известието, че талибаните са на 80 километра южно от Кабул. Под контрола им падна близката до столицата провинция Логар, а тази заран е имало нахлуване от няколко направления и към един от огромните северни градове Мазар-и-Шариф.

Талибаните владеят втория и третия по величина град в Афганистан - Кандахар и Херат, и в това време оповестиха, че са трансформирали името на канадахарското радио на " Гласът на шериата ".

В Кабул дойдоха първите от общо 3000 американски морски пехотинци, които имат задача да обезпечат безвредното евакуиране на дипломатическите чиновници и цивилни. Издадено е разпореждане преди евакуацията да бъдат унищожени значими документи и електронни устройства в посолството на Съединени американски щати.

Към Кабул се насочиха 600 английски военни като част от интервенция за евакуиране на английските жители от Афганистан.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР