Талибаните стреляха днес във въздуха, за да разпръснат митинг на

...
Талибаните стреляха днес във въздуха, за да разпръснат митинг на
Коментари Харесай

Иран се надига, сега е наш ред: Протест на афганистанки в Кабул, талибаните стреляха във въздуха

Талибаните стреляха през днешния ден във въздуха, с цел да разпилян протест на дами пред посолството на Иран в Кабул в поддръжка на иранките, демонстриращи от десетина дни в страната си, видяха кореспонденти от Франс прес, представени от Българска телеграфна агенция.
Още по темата
С крясъци " Жена, живот, независимост! " близо 25 дами демонстрираха към четвърт час на пътя против постройката на задачата, след което бяха разпръснати с изстрели във въздуха от талибаните, застанали на пост пред нея. Постовите се пробваха и да удрят демонстрантките с приклади.

" Иран се надига, в този момент е наш ред ", " От Кабул до Иран, кажете " не " на диктатурата! ", скандираха още демонстрантките, понесли плакати, които талибаните изтръгнаха от ръцете им. Жените, някои от които бяха скрили лицата си зад черни очила и хирургически маски, събраха късчетата от плакатите, смачкаха ги на хартиени топки и ги хвърлиха по талибаните, застанали против тях. Те подредиха на публицистите да изтрият видеозаписите и фотосите от демонстрацията.

Протестите, провокирани от гибелта на млада жена, задържана от иранската нравствена полиция, към този момент 11 дни раздрусват Иран.

Двайсет и две годишната Махса Амини, представителка иранското кюрдско малцинство, бе задържана в Техеран за нарушаването на строгите ислямски закони, съгласно които дамите не трябва да се появяват на обществено място с непокрита глава. Младата жена умря няколко дни по-късно при неизяснени условия. Властите изрично отхвърлят обвиняванията, че е станала жертва на полицейско принуждение.

В обществените мрежи обаче бе публикувана информация, че Амини е била пребита от служители на реда. Президентът Ебрахим Раиси съобщи, че е наредил казусът деликатно да се проверява и прикани към успокоение, до момента в който се чакат изводите от инспекцията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР