Талибаните са определили молла Мохамад Хасан Ахунд за изпълняващ длъжността

...
Талибаните са определили молла Мохамад Хасан Ахунд за изпълняващ длъжността
Коментари Харесай

Талибаните определиха временно правителство на Афганистан

Талибаните са определили молла Мохамад Хасан Ахунд за изпълняващ длъжността министър-председател. Първи вицепремиер във краткотрайното държавно управление ще е молла Абдул Гани Барадар, съосновател на ислямисткото придвижване, а втори вицепремиер - молла Абдул Салам Ханафи, заяви през днешния ден представителят на талибаните Забиула Муджахид, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той даде в столицата Кабул конференция, на която показа състава на новия кабинет.

Сираджудин Хакани, водач на мрежата " Хакани ", която е част от талибаните, е назначен за вътрешен министър на Афганистан. Министерството на външните работи е поверено на молла Амир Хан Мотаки, който оглавява управителната комисия на ислямисткото придвижване.

За министър на защитата на Афганистан е избран Мохамад Якуб Муджахид, наследник на починалия създател на талибаните молла Омар. Молла Абдул Хак Васик, който е бил в пандиза за извънсъдебно задържане на обвинени терористи към военноморската база на Съединени американски щати в Гуантанамо, Куба, ще оглави министерството на разузнаването.

Самият Забиула Муджахид е назначен за министър на културата и информацията.

Молла Мохамад Идрис, който към този момент бе избран от талибаните за краткотраен шеф на афганистанската централна банка, остава на поста.

Не е ясно дали висшият лидер на талибаните молла Хайбатула Ахундзада ще има някакъв формален пост във краткотрайното държавно управление. По-рано ислямисткото придвижване даде обещание да сформира внушителен кабинет, който да включва представители на разнообразни групи.

Днес представителят на талибаните изброи 33 имена. Той акцентира, че съставът на държавното управление не е финален и следва в него да бъдат направени още назначения.

Обявените дотук имена като цяло са представители на " остарялата армия " на ислямисткото придвижване, изиграли водеща роля в битката против траялото 20 години военно наличие на Съединени американски щати в Афганистан, отбелязва Асошиейтед прес.

Ройтерс показва, че новото афганистанско държавно управление е било оповестено на фона на митинги. Днес талибански бойци стреляха във въздуха, с цел да разпилян стачкуващи, събрали се пред пакистанското посолство в Кабул, с цел да стачкуват против, съгласно тях, поддръжката на прилежащата страна за талибаните.
Във Вашингтон говорителката на Белия дом Джен Саки удостовери, че Съединени американски щати няма да бързат с признаването на режима на талибаните в Афганистан. Това ще зависи от стъпките, които ще подхващат новите афганистански управници.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР