Талибаните са наложили забрана за отглеждане на мак, която ще

...
Талибаните са наложили забрана за отглеждане на мак, която ще
Коментари Харесай

Забраната на мака може да залее Европа със синтетична дрога

Талибаните са наложили възбрана за развъждане на мак, която ще влезе в действие през идващите седмици. Тъй като съвсем целият хероин, употребяван в Европа, идва от Афганистан, евентуалният дефицит на мак би могъл да направи по-изгодно за нарушителите производството на синтетични опиоиди като фентанил, които да бъдат продавани на обезверени наркомани, които не могат да си вземат хероин. 
Това от своя страна съставлява сериозен риск за публичното здраве, защото синтетичните опиоиди нормално са доста по-силни от естествения хероин - 50 пъти по-силни в тази ситуация с фентанила. Това значи, че е доста по-лесно да се предозира.
Талибаните не разрешиха развъждането на мак през април 2022 година, откакто през 2021 година си върнаха контрола над Афганистан от подкрепяното от Съединени американски щати държавно управление. Реколтата от 2022 година беше освободена от възбраната, което значи, че резултатите ще стартират да се виждат от тазгодишната годишна продукция през април. Необходими са сред една година и 18 месеца, с цел да доближи реколтата до европейския пазар под формата на хероин, което дава на държавните управления време до идната година, преди да стартират да усещат въздействието.
" Ако възбраната на талибаните в действителност докара до фрапантно понижаване на хероина, създаван от опиумен мак, това може да сътвори опция да забележим повече синтетични опиоиди ", споделя Пол Грифитс, теоретичен шеф на Европейския център за мониторинг на опиатите и наркоманиите (ЕЦМНН).
Историята удостоверява неговите опасения. Преди това талибаните не разрешиха опиума през 2000 година, което провокира дефицит на хероин в Европа. Не след дълго фентанилът се появява за първи път на континента.
" От началото на 2000 година нататък имахме проблем с фентанила в Прибалтика, изключително в Естония, където той беше причина за много високи равнища на смъртност, обвързвана с опиати, и беше много дълготраен, и неразгадаем проблем там ", споделя Грифитс.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР