Талибаните изразяват готовност да влязат в преки преговори с Кабул

...
Талибаните изразяват готовност да влязат в преки преговори с Кабул
Коментари Харесай

Талибаните готови да разговарят с Кабул само след сделка със САЩ и Русия

Талибаните показват подготвеност да влязат в директни договаряния с Кабул едвам след сключване на спокойно съглашение със Съединени американски щати и Русия, съобщи " Спутник ".

" Както обявиха представители на талибаните, откакто съглашението бъде подписано, те ще са подготвени да стартират директни приобщаващи вътрешно-афганистански договаряния с други политически сили, в това число с държавното управление на Афганистан ", съобщи Замир Кабулов.

Според дипломата " опцията за въвеждане на краткотрайно помирение сред талибаните и държавното управление на Ислямска република Афганистан за интервала на договарянията в действителност се разисква ".

Не е ясно обаче в каква форма ще бъде реализирано съответното съглашение, добави той.

" Ясно е единствено, че краткотрайно или непрекъснато преустановяване на огъня или понижаване на насилието е предмет на договаряния сред самите афганистанци, които са обособени от диалозите със Съединени американски щати ", сподели Кабулов.

Освен това той посочи, че Съединени американски щати и талибаните наподобява нямат проекти за основаване на специфичен механизъм за наблюдаване на взаимното им съблюдаване на бъдещото спокойно съглашение.

" Русия към момента не е получила публична покана за церемонията по подписването. Съдейки по последните контакти с договарящите страни, се възнамерява, че ние, дружно с други страни, ще действаме като очевидци на подписването, и тази функционалност не допуска основаването на специфичен механизъм за наблюдаване на спазването на съглашението ", разясни Замир Кабулов.

Според дипломата, Русия се нуждае " най-малко да се запознае авансово с текста на съглашението ", с цел да излезе като очевидец на подписването.

" Досега договарящите страни не са ни го дали ", добави той.

На 3 февруари държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео се причисли към петимата министри на външните работи от Централна Азия в узбекската столица Ташкент с зов да поддържа договарянията, ориентирани към преустановяване на войната в Афганистан.

Съединените щати организират обособени диалози с държавното управление на Афганистан и талибаните, ориентирани към преустановяване на 18-годишния спор на нацията.

От 2018 година Вашингтон и талибаните се пробват да договорят спокойно съглашение, което да подсигурява изтеглянето на непознати войски в подмяна на гаранцията на придвижването, че страната няма да стане несъмнено леговище за терористите.

Афганистанското държавно управление се бори за ограничение на придвижването на талибаните съвсем две десетилетия. Страната, наранена от споровете, продължава да служи като място за размножаване на разнообразни размирен и войнствени групи, свързани с Ал Кайда и терористичните организации на Даеш. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР