Талибаните екзекутираха 15 представители на правителствената съпротива, след превземането на

...
Талибаните екзекутираха 15 представители на правителствената съпротива, след превземането на
Коментари Харесай

Талибаните започнаха с екзекуциите

Талибаните екзекутираха 15 представители на държавната опозиция, след завладяването на един от отдалечените квартали на Газни, оповестява ТАСС. Екзекутираните представители на държавните сили са се предали на талибаните преди този момент, съобщи News.bg.

Талибаните са укрепени в жилищни региони, основани са огневи точки и краткотрайни щабове там. Хиляди цивилни бягат към релативно безвредния на Кабул, столицата на Афганистан. Има известия за американски въздушни удари по позиции на талибаните в близка до Кабул провинция, оповестява БиБиСи. Последната оценка на американското разузнаване допуска, че те биха могли да се опитат да настъпят в града в границите на 30 дни.

Вчера талибаните превзеха Пул-е-Алам, столицата на провинция Логар, на 80 км от Кабул. Още по-близо - жестоки конфликти избухнаха в Майдан Шар, столица на провинцията, единствено на 40 км от Кабул. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш разяснява, че обстановката в Афганистан излиза отвън надзор и цивилните ще платят най-високата цена, в случай че спорът продължи. Талибанските фронтови командири и бойци разясняват пред БиБиСи, че са решени да наложат още веднъж своята версия на шариатския закон, който ще включва камъни за блудничество, рязане на крака за кражба и възбрана на девойките да вървят на учебно заведение след 12-годишна възраст.

Талибаните превзеха огромна част от Северен, Западен и Южен Афганистан в бърза атака по-малко от три седмици преди Съединените щати да бъдат изтеглени последните си войски, което поражда опасения от цялостна победа или друга революция в Афганистан, написа АП. Талибаните превзеха целия Логар и задържаха провинциалните управляващи, съобщи в събота депутатът от провинцията Хода Ахмади. Тя сподели, че талибаните са достигнали Чар Асяб, единствено на 11 километра южно от столицата Кабул. Талибаните нападнаха северния град Мазар-Шариф от няколко направления, като започнаха тежки боеве в покрайнините му, съгласно Мунир Ахмад Фархад, представител на губернатора на провинцията. Нямаше непосредствена информация за жертви. Афганистанският президент Ашраф Гани произнесе телевизионна тирада в събота, първата обществена изява след последните победи на талибаните, в която се зарече да не се отхвърля от " достиженията " на 20-те години, откогато Съединени американски щати смъкнаха талибаните след атентатите на 11 септември.

Оттеглянето на задгранични сили и бързото отдръпване на войски на Афганистан - макар стотиците милиарди долари на Съединени американски щати през годините - породиха опасения, че талибаните могат да се върнат на власт или страната да изпадне в боеве сред фракции, както бе след отдръпването на Съюз на съветските социалистически републики през 1989 година Първите морски пехотинци на Съединени американски щати от контингент от 3000 дойдоха, с цел да оказват помощ за частичната евакуация на посолството на Съединени американски щати. Останалите би трябвало да дойдат до неделя и тяхното разполагане повдигна въпроси дали администрацията ще съблюдава крайния период за отдръпване на 31 август.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР