Тактически екип на ФБР спаси отвлечен 17-годишен от мотел в Калифорния, казва източник

...
Екип за специално оръжие и тактика на ФБР нахлу в
Коментари Харесай

Екип за специално оръжие и тактика на ФБР нахлу в мотел в Южна Калифорния в петък сутринта, спасявайки отвлечено 17-годишно момче, държано за откуп, каза източник от правоприлагащите органи, запознат с операцията, каза пред CNN.

Фидел Хесус Патино Хаймес, Яир Томас Рамос Домингес и Есекиел Феликс Лопес бяха арестувани по време на операцията в Санта Мария и обвинени в отвличане, според федерална наказателна жалба.

Отвличането носи законова максимална присъда доживотен затвор, според изявление на американската прокуратура за Централния окръг на Калифорния.

При арестите не е имало изстрели, каза източникът.

CNN се опитва да намери адвокати на обвиняемите чрез съдебните регистри и прокуратурата на САЩ и потърси коментар от ФБР.

Предполагаемо отвличане, заснето от камера

В наказателната жалба се твърди, че миналия понеделник някой в ​​Хайленд, Калифорния, е чул силен взрив пред дома си и след това е прегледал записите от камерата на Ring. Лицето видяло, че двама мъже са извадили жертвата от автомобила му и са го качили в сребрист джип Гранд Чероки, се казва в жалбата.

След като видял кадрите от Ring, следователят забелязал щети отпред по автомобила, който 17-годишната жертва е управлявала, според жалбата. Това кара следователя да вярва, че джипът на предполагаемия похитител е причинил катастрофа, която е накарала тийнейджъра да излезе от колата си. След това тийнейджърът бил насила вкаран в джипа.

Няколко часа по-късно майката на момчето получила телефонно обаждане от мексикански номер и обаждащият се поискал доставка на 500 000 долара до неуточнено място в Ногалес, Мексико, за връщането му, се казва в жалбата. Малко след това майката получи и видео чрез WhatsApp, показващо сина й на задната седалка на превозно средство. Според жалбата жертвата изглежда чете от сценарий, казвайки, че отвличането е по вина на баща му за инцидент, който се случи в Йонкърс, Ню Йорк, и че баща му „знаеше какво е откраднал“.

През следващите няколко дни майката на жертвата продължи да получава телефонни обаждания от мексикански телефонни номера, се посочва в жалбата.

Похитителите са заплашили да отрежат части от тялото на тийнейджъра, ако плащането не бъде направено, се казва в жалбата. Откупът в крайна сметка беше намален на 100 000 долара, след като майката на жертвата каза, че не разполага с 500 000 долара.

Усъвършенствано наблюдение

В сряда агенти на ФБР проследиха телефонен номер, свързан с автомобила на заподозрения, който беше обявен за продажба във Facebook Marketplace. GPS записите за номера, предоставени на разследващите от телефонна компания, помогнаха да се стесни местоположението на потребителя на телефона.

Според жалбата ФБР е получило заповед, позволяваща използването на сложно устройство, наречено симулатор на клетъчен сайт, което е инструмент за наблюдение, който имитира кула за клетъчни телефони, карайки телефоните в близост да се регистрират в симулатора. След като телефоните се свържат с устройството, следователите могат да посочат конкретен телефон.

Според наказателната жалба ФБР е открило телефона в мотел в Санта Мария и е извършило наблюдение извън стаята, където се намира устройството на заподозрения. На следващата сутрин властите изпълниха заповед за обиск.

Агентите на SWAT от полевия офис на ФБР в Лос Анджелис влязоха в мотелската стая в петък през вратата и съседните прозорци, за да спасят тийнейджъра и да арестуват въоръжените похитители, каза източник от правоприлагащите органи.

И тримата обвиняеми признаха, че са играли роля в отвличането или задържането на жертвата, според наказателната жалба.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР