Таксиметровите стоянки в страната са незаконни. Всяка една община трябва

...
Таксиметровите стоянки в страната са незаконни. Всяка една община трябва
Коментари Харесай

Гърми скандал: Такси стоянките из почти цяла България са незаконни!

Таксиметровите стоянки в страната са противозаконни. „ Всяка една община би трябвало да има общоприет проект за организация на придвижването, който дефинира мястото им.

Това е условие на Наредбата за пътните знаци и Наредбата за пътната маркировка. Ако нямаш подобен проект, не може да се разкриват таксиметрови стоянки “, заяви председателят на Европейския център за транспортни политики Диана Русинова, представена от „ Телеграф “.

Тя изясни, че тези стоянки с изключение на с пътен знак би трябвало да се маркират и с бяла маркировка.

От думите ѝ стана ясно, че 20% от общините в България са създали проекти и при тях стоянките са регламенитирани с генерални проекти.

Казус

Проблемът със стоянките е в това, че те не попадат в генералните проекти на общините или към този момент са неактуални, както е в София, защото валидността им е 5 години.

„ Те са избрани със заповед на кмета, която няма никаква юридическа стойност. Той не е способен да дефинира местата на стоянките “, разяснява тя.

Русинова уточни, че всички проекти на стоянките в София са рисувани на ръка и не са съгласувани с никого. Друг проблем е, че всеобщо те са обозначени с два пътни знака без маркировка, което е погрешно.

„ Винаги над единия знак има различен, който не разрешава престоя и паркирането. Тук изпадаме в една доста забавна обстановка – за кого е неразрешен престоят и паркирането – за такситата или за останалите коли “, разяснява специалистът.

Пътни знаци

Поставянето на спомагателни указателни табели също е погрешно, счита Русинова. Тя прикани да се спре със спекулацията, че те могат да анулират валидността на пътния знак.

„ Това е безусловно непознаване на нормативната уредба. Ролята на спомагателната указателна табела е да прецизира смисъла на даден знак.

Ако имаме такси стоянка, може да се постави спомагателна табела, която да прецизира броя на местата, както и работното ѝ време “, изясни тя.

Русинова сподели още, че табелите за синя и зелена зона, както и осведомителните табели за работното време на зоните или от сорта, че трамваят е с преимущество, също са противозаконни, тъй като в нито една община тези табели не са идентични, а и тъй като в нито един нормативен документ не участват като форма и наличие.

„ Общините имат три години, би трябвало да си сменят всички пътни знаци, уреждащи синя и зелена зона. Това се постанова поради анулацията на Наредба 18 “, сподели ръководителят на ЕЦТП.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР