Таксиметровите шофьори имаха девет години така наречената данъчна ваканция и

...
Таксиметровите шофьори имаха девет години така наречената данъчна ваканция и
Коментари Харесай

Такситата искат минимална цена от 1 лев за километър

Таксиметровите водачи имаха девет години по този начин наречената данъчна почивка и не плащаха безусловно никакъв налог.

След въвеждането на патентния налог по-голяма част от незаконните таксита отпаднаха, разяснява пред Нова телевизия общинският консултант и съпредседател на "Политическа група 5 " инж. Симеон Славчев по отношение на идния митинг на таксиметровите водачи в София.

20% от такситата са блокирани поради администрация, настояват от сектора.

Жълтите коли ще стачкуват на 21 декември т. година Тяхното искане е Столична община да вкара минимална цена от 1 лева на километър. В момента огромните компании возят на 0,79 лева за дневна и на 0,90 лева за нощна цена.

"Таксиметровите компании и сега не са лимитирани да си вдигнат цената, в случай че преценяват, защото Столичната община е определила единствено горната граница на таксиметровата цена и тя е 1.60 лева Таксиметровите водачи упорстват да се вкара минимална цена и тя да бъде 1 лева дневната и 1,14 лева нощната ", напомни инж. Славчев, който е член на непрекъснатата комисия по превоз и туризъм.

"Смятам, че настояването им за минимална цена от 1 лева не е обосновано, тъй като всяка компания и в този момент може да си постави цена, каквато желае, стига да не надвишава горната граница, пък хората сами ще решат, дали да се качат и возят на такси за 1 лева или за 0,79 лева на километър. Твърдението, че като се увеличи цената на таксиметровата услуга ще има повече таксита не е правилно, тъй като пазарът дефинира цената. Ако се качи цената съгласно мен по-малко хора ще употребяват таксиметровата услуга, което би довело до загуба на таксиметровите компании ", безапелационен е инж. Славчев.

"Не мога да приема и аргумента, че патентният налог на такситата в София, който е в размер на 850 лева на година, е висок. В София има 6000 таксита и в случай че разделим налога на дните в годината ще се получи, че всяко такси заплаща по 2,30 лева дневно. Това е изцяло търпимо. Още повече, че събраните средства от патентния налог отиват целево за създаване на таксиметровата инфраструктура в София, като да вземем за пример таксиметровите колонки. Тоест даже и патентният налог се връща под тази форма и обслужва сектора ", добави още инж. Симеон Славчев.

Според общинския консултант от ПГ5 не може непрекъснато всички цени на водата, на билетчето за градския превоз, на таксиметровата услуга и така нататък да се подвигат и да се работи под напън и закани от митинги в тази ситуация на таксиметровите водачи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР