Таксата за преодоляване на последиците от климатичната криза в туризма, която

...
Таксата за преодоляване на последиците от климатичната криза в туризма, която
Коментари Харесай

Новият туристически климатичен данък в Гърция заменя съществуваща такса

Таксата за превъзмогване на последствията от климатичната рецесия в туризма, която е в действие от началото на годината в Гърция, заменя съществуващия от по-рано налог за престой.

Това изясни в изявление за Българска телеграфна агенция министърът на туризма на Гърция Олга Кефалояни, помолена да разяснява изявления в България, че новият налог ще усили цените на почивките в Гърция.

Кефалояни осведоми, че става въпрос за такса, която ще бъде в размер на 1,50 евро дневно за стая в хотелите от по-масовите категории, за стаите чартърен и за парцелите с краткосрочно наемане.

Гърция ни подрепя за Шенген и еврозоната

Размерът ѝ може да доближи и до 10 евро, само че това се отнася до първокласните места за настаняване, а точно петзвездни хотели и независими къщи. Таксата е над двойно по-ниска през зимните месеци.

Гръцката министърка сподели, че задачата на мярката е туристите да вземат участие в отбраната на туристическите дестинации от климатичната рецесия и в общото им развиване.

 istock istock
Тя посочи ограниченията, които е подхванало гръцкото държавно управление за поддръжка на популацията и стопанската система и в частност на туристическия бранш след опустошителните пожари и наводнения в някои региони на Гърция през предходната година. Кефалояни съобщи, че гръцкият туризъм е посочил резистентност и макар компликациите през 2023 година е записал рекордни резултати по повод както на броя на туристите, по този начин и на приходите. Гръцкият министър на туризма увери, че главната част от следствията от бедствията върху туризма е преодоляна и дестинациите в цялата страна са подготвени да посрещнат посетителите си и през тази година.

„ Климатичен налог ” за туристи вкарва Гърция

Кефалояни се спря и на вероятностите за развиване на съдействието сред туристическите браншове в Гърция и България, изключително в подтекста на подписаната през ноември сред нея и министъра на туризма на България Зарица Динкова Програма за взаимни дейности в региона на туризма за 2024 – 2026 година

Гръцката министърка посочи вероятностите за взаимоотношение в привличането на туристи от далечни дестинации. Сред плануваните дейности в границите на програмата тя уточни обмяната на ноу хау и положителни практики в сферите на дигитализацията, нововъведенията и устойчивото развиване. Програмата планува още присъединяване в туристически изложби в двете страни, взаимоотношение в основаването на общи туристически пакети, ориентирани най-вече към страни отвън Европейски Съюз, съдействие в вложенията и квалификацията на фрагменти, общи дейности в границите на интернационалните организации.

Министър Кефалояни акцентира и преимуществата за туристическия бранш, които би имало бъдещото присъединение на България и Румъния към Шенгенското пространство освен с въздушните и морските граници, както е решено сега, само че и със сухопътните. Тя сподели, че това освен би нараснало туристическия поток към Гърция от тези две страни, само че би засилило интереса към целия район от страна на гости отвън Европейски Съюз. Те биха се облагодетелствали от единната визова политика, при която с една шенгенска виза биха могли да посетят доста страни от единното пространство, а и от опростените процедури при самото секване на границите. Това ще насърчи общите маркетингови акции на гръцкия, българския и румънския туризъм, ще усили интереса към пътувания, които включват и трите страни и ще способства за по-дългия престой на туристите и повторните визити, сподели министърът на туризма на Гърция Олга Кефалояни.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР