Таксата за издаване на временен български паспорт в чужбина се

...
Таксата за издаване на временен български паспорт в чужбина се
Коментари Харесай

Таксата за временен български паспорт в чужбина се намалява

Таксата за издаване на краткотраен български паспорт в чужбина се понижава с една четвърт, а досегът на жителите с бюрокрацията ще бъде омекотен. Това планува Постановление за изменение на нормативни актове на Министерския съвет, което одобри държавното управление, оповестиха от държавната пресслужба.
Промените са по предложение на Екатерина Захариева, заместител министър-председател и министър на външните работи.

До понижението се стига посредством премахването на две такси на обща стойност 17 евро. Временните български паспорти, издавани в чужбина, ще костват 50 евро вместо досегашните 67 евро. Мерките са част от напъните на държавното управление за облекчение на административната тежест.

До момента при приемане и култивиране на заявки за издаване на българските персонални документи дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина събират такси за всеки обособен документ в това число за приемане на формуляр-заявление в размер на 1 евро. Сега тази такса, както и компонентата, събирана от името на Министерство на вътрешните работи - 16 евро, отпадат.

Друг текст в постановлението планува понижаване на таксата за издаване на удостоверение за съдимост при подадено в чужбина заявление. Досега за услугата се заплащаха 20 евро по Тарифа № 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи. Тази такса се понижава на 10 евро - на половина.

Гражданите към този момент няма да заплащат дължимите такси по Тарифа № 3 с държавни таксови марки. Отпада и събирането на такси посредством Министерството на външните работи или дипломатическите или консулски представителства на Република България по отношение на подпомагане за търсене в чужбина на физическо лице.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР