Такса Битови отпадъци, която се начислява на база данъчната оценка

...
Такса Битови отпадъци, която се начислява на база данъчната оценка
Коментари Харесай

Край с такса „Смет”: Решават как пловдивчани да плащат за боклука – на човек, с торби или контейнер на входа

Такса „ Битови боклуци ”, която се начислява на база данъчната оценка на парцела, сигурно ще отиде в историята след 2024 година.  От години Европейска комисия сочи България с пръст, че методът на заплащане и отнасяне на отпадъците е недопустим за европейската общественост. Така непрекъснатите отсрочвания за въвеждането на друг метод в заплащането за почистването, към този момент не могат да се вършат.
Прочетете още
В настоящия тип общините събират Твърди битови отпадъци от физически и юридически лица на база данъчни оценки, като се надяват в края на годината план-сметката за чистотата да излезе. В Пловдив за 2024 година са планувани 53 млн. лв., като огромна част от тях са точно от Твърди битови отпадъци.  Въпреки че разноските по поддръжка на чистотата непрекъснато порастват, този данък не е пипан от години. За последната година в хазната от него влязоха 42 млн. лв..

Министерството на финансите разгласява план на Наредба за реда за правене и образеца на план-сметката за относимите разноски за осъществяване на дейностите по даване на услугите, за които се заплаща таксата за битови боклуци и за метода на пресмятане размера на таксата при използване на основите, планувани в Закона за локалните налози и такси.

Въпреки че държавното управление падна, който и да пристигна на власт, то той ще се придържа към плана, препоръчан от финансовото министерство. Най-общо новите такси за отпадъци следват логиката – колкото повече хвърляш, толкоз повече плащаш. 

В проектонаредбата е записано, че количеството битови боклуци е водеща основа за установяване на размера на таксата за битови боклуци.  За всеки един поданик ще се дефинират три критерия какъв брой да заплаща – за събирането на отпадъците, за тяхното извозване  и за поддържането на публичните пространства.

Предложени са три основи, които всяка община може да схване, съгласно особеностите на обитаемоте места.

За битовите боклуци разновидностите са – специфични чували, които всяко домакинство да купува и хвърля единствено в тях; брой „ ползватели ” на услугата в имота; брой контейнери за всеки един парцел и етажна благосъстоятелност, който има избран дебит.

Сходни са основите, по другите два критерия, за които ще се дефинира финалната цена на такса боклук.

В наредбата е дадена „ независимост ” на общините кои метод да изберат, като той може да е разбъркан за другите зони, съгласно спецификата обитаемоте места и обслужващите обекти.

Какво ще прави Пловдив?

Зам.-кметът по екология Иван Стоянов съобщи, че е назначил комисия, която ще заседава за първи път в края на седмицата. На нея ще стартира полемиката и вероятните решения за въвеждането на новата методика. В комисията са шефовете на отделите по екология, локалните налози и такси,  комуналните предприятия и други.

„ Знаем, че отсрочване за новия метод няма да има. Трябва да създадем наредбата по този начин, че да бъде най-ефективна и в това време комфортна за жителите и бизнеса. Вероятно ще вървим към разбъркан модел за другите квартали, както и за бизнеса и жители. Още повече би трябвало да съобразим и новия контракт за почистването на града, който ще се изготви тази година с измененията ”, съобщи Иван Стоянов.

Предизвикателствата

От трите разновидността за избор на методика за установяване на размера за битови боклуци, „ най-лесен ” наподобява този с заплащане на „ ползвател ” на парцела, що се отнася за семействата. Големият проблем обаче са адресните регистрации.  В Пловдив се знае, че живеят десетки хиляди без никакви адресни регистрации. Така в огромните нови комплекси обитаеми се водят под 50% от жилищата. Масово хората стоят със старите адресни регистрации, което значи, че даже и 4 души да населяват един апартамент, то те ще заплащат 0 лв. налог, в случай че не се водят на него. В същото време се вижда, че контейнерите, изключително към новите комплекси са претъпкани с боклуци.

Вариант две  -  чувалите, който всеки жител или бизнес закупува и изхвърля в тях боклуци, е общопризнат в огромна част от европейските страни. В град като Пловдив обаче сходно нещо е използвано само в комерсиалните обекти, квартали като Прослав, Коматево и зони като Стария град. Там от градските управляващи могат да реализират по-строг надзор и да се вижда ясно кой и по какъв начин изхвърля своите боклуци.

Третата алтернатива – контейнери за всеки блок или жилищна постройка, като етажната благосъстоятелност заплаща съгласно количеството изхвърлени боклуци. Това ще докара не просто до междусъседски спорове, а до междублокови войни.  Всеки вход ще би трябвало да провежда патрули, които да пазят контейнера да не се цялостни от пловдивчани от други блокове. Напълно неразбираемо е по какъв начин и къде ще се слагат тези контейнери и по какъв начин ще се урежда заплащането и контрола по извозването на отпадъците.

Въпреки че не е ясно кой способ ще бъде въведен и какъв брой ще коства той на пловдивчани, едно е ясно – таксата „ битови боклуци ” ще скочи фрапантно за всеки един жител. Прогнозите са, че за едно жилище или обект нарастването може да е от 30% до 500%.

Тук към този момент и ролята на Община Пловдив да санира и другата част от наредбата, а точно да предизвиква разделното събиране. Това освен ще понижи фрапантно таксите за физически лица,  а даже бизнесът да бъде на „ облага ” от своите боклуци.

В Пловдив има компании, които събират разделно боклуци от предприятия и заведения, които в случай че бъдат задължени да ги третират разделно, то ще има голям резултат. Вече има обекти под тепетата, които са напълно на 100% разделно събиране, като не генерират отпадък към сметищата.

Ако бъде въведено наложително за комерсиалните обекти, то в бъдеще може да се приложи в идващ стадий и за семействата.  Няма ли градската администрация воля за това, то тежестта ще падне върху плещите на елементарния пловдивчанин, който ще заплаща повече, а и няма да е по-чисто към него.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР