Такива поръчки се извършват когато Министерство на отбраната идентифицира изисквания,

...
Такива поръчки се извършват когато Министерство на отбраната идентифицира изисквания,
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: Системата за поръчки за превъоръжаване е зле работеща

„ Такива поръчки се правят когато Министерство на защитата разпознава условия, приготви съответния план, и когато поръчката е над 100 милиона, по закон се внася предложение за капиталов разход в Народното събрание. Това е една много зле работеща система, и като резултат ние на практика нямаме сполучлив план по превъоръжаване от последните 20 години. Затова самият механизъм би трябвало да бъде изменен. “ Така военният специалист и някогашен министър на защитата Велизар Шаламанов разяснява в студиото на Euronews Bulgaria механизма за поръчки за превъоръжаване. По-рано през днешния ден актуалният боен министър изясни, че служебното държавно управление не може да купува самолети, каквато информация бе изнесена през вчерашния ден.

„ Но що се отнася до тази сага с „ Грипен “ последните години, тя произтича от игнориране на нуждата от преосмисляне на българската защита в подтекста на участието в НАТО. А в последните месеци – в подтекста на войната в Украйна, която изисква съществено усилване на нашата противовъздушна защита и цялостната предна защита “, счита специалистът.

„ Това се реализира с многонационални сили, с привличане на запаси от съдружниците и с приоритизиране на това, което е най-необходимо по линия на превъоръжаването. Но това изисква и ясно схващане за военна помощ към Украйна и заменяне на техниката, която ѝ предоставяме, със западна – както вършат всички страни от Източна Европа “, добави Шаламанов.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР