Такива късни възпалителни реакции при поставяне на филъри са много

...
Такива късни възпалителни реакции при поставяне на филъри са много
Коментари Харесай

Да си сложим ли ваксина срещу COVID-19, ако имаме филъри?

Такива късни възпалителни реакции при слагане на филъри са доста редки и не са нещо извънредно. Наблюдавани са и при други ваксини. Ваксината не съставлява заплаха за живота, здравето и хубостта на пациентите.

Това разяснява експертът по пластично-възстановителна и естетична хирургия доктор Йордан Йорданов пред Bulgaria ON AIR по отношение на данните, че имунизацията на "Модерна " не е подобаваща за хора с филъри.


Специалистът уточни, че са били известени за реакциите още на 26 декември, защото в Съединени американски щати имунизацията беше позволена на 18 декември.

"Проведеното изследване и резултатите от него са били сведени до знанието на всички лекари. В хода на това изследване са обхванати пациенти с сложени филъри в лицето.

Три дами са дали реакция, като при една от тях самата тя е показала, че такава реакция е последвала и при противогрипна ваксина ", изясни доктор Йорданов.

"Ваксината може да е мотив за това нещо. Поставяйки имунизацията, ние подтикваме имунната система и я караме да разпознава нещо, което е рисково за нас.

Имунната система добива по-висока реактивност и реагира против всичко, което е непознато в нашето тяло. Това не зависи толкоз от типа на имунизацията, а от обстоятелството, че имунната ни система е подтиквана ", разяснява още той.

"Обикновено тези реакции са бързопреходни и не изискват изключително лекуване. В изследването на Moderna e описанo, че са минали с противовъзпалителна и противоалергична терапия.

Това е реакция, която е демонстрация на местна свръхчувствителност ", изясни доктор Йорданов. По думите му нормално се усеща дискомфорт, лек оток, възприятие на уплътняване на мястото, където е подложен филърът.

Реакциите идвали нормално седмици след слагането на филъра. Най-често положението е самоогриначаващо се и прекосявало за 3-4 дни.

Специалистът по естетична хирургия счита, че занапред ще стартираме да следим пациенти, които ще дават местна реакция и би трябвало да сме готови.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР