Такава е съвременната действителност – свикнали сме да правим всичко

...
Такава е съвременната действителност – свикнали сме да правим всичко
Коментари Харесай

Похапването на бързо - може ли да бъде здравословно?

Такава е актуалната реалност – привикнали сме да вършим всичко небрежно.
Искаме или не похапването апропо към този момент с станало част от актуалната просвета на хранене. Ежедневното задоволяването на моментните апели на апетит за сметка на обичайният обяд или вечеря, прави менюто ни все по-нездравословно.

В категорията на т. н. леки закуски влизат всички шоколадчета, чипсове, солети, вафли и така нататък Очевидно е, че названието “леки ” тук е напълно условно, защото по количество на калориите множеството от тях могат да заменят пълностоен обяд. Всички диетолози са единомислещи, че сред културата на бързото хранене и наднорменото тегло има директна връзка – остатъкът от калории и незадоволителното потребни субстанции водят до такива последици като нарушена обмяна на веществата, диабет, висок холестерол.

Но въпреки всичко има основна разлика сред похапването с цялостното схващане, че утоляваме глада си и механичното дъвчене на чипс пред тв приемника. Във втория случай постоянно не виждаме по какъв начин сме стигнали до дъното на пакетчето и защото въображаемо сме отсъствали от процеса на хранене даже не изпитваме чувство за задоволеност...и продължаваме да похапваме.

Дъвченето „ апропо ” се трансформира в машинална привичка – в метрото, до момента в който четем, по време на филм и по този начин количеството на погълната храна все по-голямо и по-голямо. Какъв е изходът? Да се опитаме да превърнем похапването в хранителен режим.

През деня разполагате с време единствено за бързо похапване, само че не и за пълностоен обяд. Това не постоянно значи проблеми за здравето и наднормено тегло. За да избегнете тези отрицателни последствия е належащо да замените отсъствието на какъвто и да било режим с регламентирано похапване. Да си напомним, че съгласно диетолозите методът на хранене „ постоянно, само че по малко ” е най-здравословен. За страдание обаче актуалното похапване се състои в това, че хората освен нямат никакъв режим на хранене, само че и са извънредно небрежни към качеството на храната. Затова с цел да превърнете бързото хранене от нездравословно във здравословно би трябвало да спазвате две значими условия. Първото е да спазвате равни шпации сред похапванията, примерно през 3 часа, а второто да замените чипсовете и шоколадите с пълноценна храна – плодове, зеленчуци, кисело мляко, извара, ядки.

И въпреки всичко не забравяйте, че никакво бързо хранене не може да размени нуждата ни от топла храна. Особено потребни са супите – усвояват се елементарно и усъвършенстват храносмилателните процеси, а и по предписание са ниско калорични. Включването им в ежедневното меню е един тип профилактика против затлъстяването, което стартира да се трансформира във международна зараза.

Храненето е освен обред за тялото, само че и за душата. Хапването на една-две бисквити с кафето напълно не е нездравословно. Важното е да извличате пълноценно удоволствието от по-малко количество храна. Обратното – в случай че дъвчите механично, пък било то и здравословни артикули, храненето ви няма да е пълноценно.

Да си напомним, че в предишното по време на хранене цялото семейство се е събирало на масата и е отправяло признателност към Бог за насъщния самун. Това придава на процеса на хранене спомагателен смисъл – да засити освен тялото, само че и душата. Затова, без значение от плътния график, намерете време най-малко един път дневно, да се нахраните умерено на сервирана маса, най-добре в наличието на вашите близки.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР