Такъв план трябваше да е разработен най-късно до средата на

...
Такъв план трябваше да е разработен най-късно до средата на
Коментари Харесай

Министър Кацаров представи Националния план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2

„ Такъв проект трябваше да е създаден най-късно доникъде на 2020 година Ако това беше реалност, броят на жертвите на коронавирусната зараза щеше да е доста по-малък. Тъй като специалистите не могат да бъдат безапелационни, че страната ни няма да влезе в последваща вълна на пандемията, считаме за извънредно значимо България да разполага с подобен документ и да е готова за посрещане на провокациите. Вълна ще има, в случай че процесът на имунизация не бъде приключен до края на лятото. “ Това съобщи здравният министър при представянето на Националния проект за справяне с пандемията от SARS-CoV-2.

Планът разказва положението на страната от епидемиологична позиция, направени са разбор и оценка на рисковете, както и на наличните запаси на здравната система. Подробно са развити механизмите и методите за възстановяване на възможностите за понижаване провалите от пандемията – и като смъртни случаи, и като вреди за стопанската система, и като благоприятни условия на здравната система да реагира съответно, изясни министърът.

С документа са избрани цветови зони - зелена, оранжева, алена и тъмночервена зона, които се дефинират според от 14-дневната заболяемост на 100 хиляди души население, % позитивни проби, заети болнични кревати и други По този метод ще има предвидимост както за жителите, по този начин и за бизнеса. Целта е въвеждането на противоепидемични ограничения да бъде обвързано с това, в коя зона попада страната ни.

В проекта са залегнали, както насоките за работа на незабавната здравна помощ, на болничната и извънболничната помощ, дейностите за обезпечаване на лекарствени артикули, по този начин и плануваните вложения в системата.

Министър Кацаров уточни още, че Националният проект за справяне с пандемията ще бъде възложен на всички институции, с цел да могат те да сформират свои тактики за реакция, ако страната ни влезе в съответните цветови зони.

В документа са написани и методични инструкции за поетапно откриване на отделения според от епидемиологичната конюнктура. Ясно е посочено кои лечебни заведения в 28-те области ще поемат от първо до четвърто равнище на заболяемост, избрани са брой болнични кревати за интензивно и консервативно лекуване на пациенти с COVID-19.

Планът съдържа и финансов план, какво би коствало на страната развиването на най-лошия сюжет – сходен на този от края на 2020 година „ При най-песимистичния вид разноските ще са от към 500-600 млн. лева Засега има единствено един метод да предотвратим последваща вълна и това е имунизацията “, изясни доктор Кацаров и добави: „ В разгара на епидемията ваксини няма да ни трябват. Болни не се имунизират. Ваксините са ни нужни в този момент – като предварителна защита. “

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР