Така завеждащият пресслужбата на Комисията Ерик Мамер отговори на въпрос

...
Така завеждащият пресслужбата на Комисията Ерик Мамер отговори на въпрос
Коментари Харесай

ЕК не даде съгласие за деблокиране на 10 милиарда евро за Унгария

Така завеждащият пресслужбата на Комисията Ерик Мамер отговори на въпрос дали казусът към този момент е решен. Мамер не посочи каква обява чака да види, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова. 

Според медиите там тази стъпка може да бъде подхваната в подмяна на събаряне на унгарското несъгласие върху помощта от 50 милиарда евро за Украйна и започването на договаряния за присъединение на страната към Европейски Съюз.

От Съвета на Европейски Съюз са декларирали пред публичното радио, че не е взето решение в сходна тенденция на съвещанието на непрекъснатите представители тази заран.

Въпросът би трябвало да се реши от европейските водачи на тяхната среща в четвъртък и петък.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски, който е на посещаване в Осло, разяснява, че унгарският министър председател Виктор Орбан " няма никаква причина " да блокира присъединението на Украйна към Европейския съюз. Коментарът му пристигна в навечерието на съвещанието на Европейския съвет, на което ще бъде разискван този въпрос, съобщи Франс прес.

" Помолих го да ми даде най-малко една причина, не три, пет или 10, а една причина. Все още очаквам отговора ", съобщи Зеленски на конференция в норвежката столица след среща с водачите на северните страни.

" Няма причина да се блокира украинското участие в Европейски Съюз ", акцентира той. Започването на договаряния за присъединение към Европейски Съюз и одобряването на 50 милиарда евро европейска помощ под формата на безплатни средства и заеми за Украйна ще бъдат включени в дневния ред на европейската среща на върха в Брюксел на следващия ден и в петък.

Унгарският министър председател националист Виктор Орбан, единственият водач от Европейски Съюз, който поддържа тесни връзки с Кремъл след нашествието на Русия в Украйна, обаче заплаши да блокира тези основни за Украйна решения.

Това би било " ужасна неточност ", повтори Орбан през днешния ден във връзка с започването на договаряния с Киев.

В Осло Зеленски съобщи, че се надява да има " доста градивна среща " с унгарския водач, " тъй като имаме обща граница ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР