Така, въпреки че Ричард Брансън пръв от всички предприемачи излетя

...
Така, въпреки че Ричард Брансън пръв от всички предприемачи излетя
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американският пилотиран кораб Ню Шепърд изведе шестима души в космоса и ги върна на Земята!

Така, макар че Ричард Брансън пръв от всички бизнесмени излетя в космоса със личен транспортен съд през лятото на 2021-ва година, той изостана и неговата компания Върджин Галактик към момента не е осъществила различен галактически полет по-късно достижение (възобновяването на изстрелванията на “СпейсШипТу ” след реновацията му се чака да е през есента или зимата на тази година). И въпреки че Джеф Безос излетя втори, той сътвори по-добрия галактически транспортен съд: “Ню Шепърд ” може да доближава височини повече от 100 километра и по този начин полетите му беспорно са галактически, за разлика от тези на “СпейсШипТу ”, при които могат да бъдат достигани височини само от 80 километра, минималната граница, призната в Съединени американски щати за начало на галактическото пространство, само че не и в други страни. И също по този начин, за разлика от “СпейсШипТу ”, “Ню Шепърд ” към този момент организира постоянни туристически автобуси.

С други думи, Джеф Безос, а не Ричард Брансън бе този, който сбъдна отколешната фантазия – основаването на резистентен бизнес за галактически туризъм. 

Но да се върнем на днешния старт. Екипажът, както подчертах нагоре, бе шестчленен. Марио Ферейра и Сара Сарби станаха първите поданици надлежно на Португалия и Египет, които достигнаха галактическото пространство.

Към тях се причисли Ванеса О’Брайън, която влезе в историята като първия човек, достигнал Марианската котловина, изкачил Еверест и летял в космоса.

Другите трима души бяха инфлуенсърът Коби Котън от Youtube канала Dude Perfect, софтуерният пионер Клинт Кели и предприемачът Стийв Йънг.

Сарби и Котън не са си платили сами галактическото билетче – полетът им беше спонсориран от организациите MoonDAO и Space for Humanity.

“Няма да умрем! ”, възкликна малко преди кацането Котън. 

И фактически, нямаше никакви отклонения от полета. Около десетина минути след старта галактическата ракета-носител се завърна на Земята чрез личния си ракетен мотор “BE-3 ”, работещ на течен водород и О2, а капсулата с пасажерите се прибра посредством три съществени парашута. Малко преди съприкосновението на капсулата със земната повърхнина се възпламениха двигателчета за в допълнение омекотяване. По тази специфичност “Ню Шепърд ” е единственият пилотиран галактически полет в Съединени американски щати, която прилича съветския транспортен съд “Союз-МС ”, за разлика от кораба “Крю Драгън ” на СпейсЕкс, който се приводнява в океана и кораба “Старлайнър ” на Боинг, който каца на суша, само че с въздушни възглавници.

След днешното изстрелване Блу Ориджин са изстреляли общо 31 души в космоса от началото на употребата на “Ню Шепърд ”.

Любопитен факт е, че по индикатора брой изстреляни астронавти Джеф Безос изпреварва Илон Мъск. Корабът “Крю Драгън ” до момента е извел в космоса 26 души. И въпреки всичко би трябвало да се подчертае, че “Ню Шепърд ” е суборбитална машина, до момента в който “Крю Драгън ” е орбитална.

За благополучие Джеф Безос няма да стои настрана от орбиталните полети още дълго време – първите два мотора “BE-4 ”, които ще се употребяват на ракетата “Вулкан ” и ще заменят съветските ракетни мотори “РД-180 ”, до момента употребени на “Атлас 5 ”, са към този момент създадени, биват подлагани на финални проби в Тексас и до няколко седмици ще бъдат доставени за интеграция и първи полет. 

Космическото състезание в Щатите става все по-разгорещено! 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

{fcomment}

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР