Така той коментира по bTV призива си в България да

...
Така той коментира по bTV призива си в България да
Коментари Харесай

Местан: Етнически турчин съм, трябва да ме уважат като такъв

Така той разяснява по bTV апела си в България да бъде публично прието турско малцинство, поради което военният министър Красимир Каракачанов прикани да му бъде потърсена наказателна отговорност , тъй като нарушава Конституцията.

Той уточни, че концепцията за етнонацията, обвързвана с концепцията за еднонационалност на българската страна, е философията на Възродителния развой, само че акцентира, че твърдо е срещу сепаратизма.

"Не желая нищо повече от това, което България изиска за нашите сънародници в Албания, Украйна, Унгария ", стимулира се обаче Местан, откакто в Албания беше прието българско малцинство.

На въпрос с какво съзнание е, той отговори:

„ Аз съм български жител, етнически турчин, изповядвам исляма и се усещам европеец като културна настройка. В България имаме проблем с несъстоял се спор какво влагаме в израза еднонационалност на българската страна. Ако се има поради етноса, аз съм с турско етническо съзнание. Ако се има поради принадлежността към България, към гражданската нация на България, моето съзнание, естествено, е българско . Не би трябвало да се бъркат понятията етнос и нация. Те са разноредови понятия. Една нация може да съдържа в себе си един-два-три или повече етноса “.

Местан посочи, че няма турско поданство и не е имал желание да има друго поданство с изключение на българското. Но бе безапелационен:

"Лютви Местан е етнически турчин и би трябвало да бъде почетен като подобен ".

Запитан кой е нарушил правата му, с цел да желае признаването на настрана малцинство, откакто уточни, че свободно върви на джамия и приказва на турски език, Местан отговори:

"Забравяте, че заплащам санкции за прилагане на майчин език в предизборна акция. Представяте ли си на българите в Украйна да им бъде неразрешено да пропагандират на български. България няма право на политика на двойни стандарти “.

И акцентира:

"Моите деца, като етнически турци, нямаха опция да изучат своя език, тъй като живяха с мен в София и нямаше по какъв начин да се провеждат паралелки по майчин език, заради простата причина, че бяха сами в класа. В фамилията си умишлено приказвам с тях и на български, само че поех и родителска отговорност да запълня това, което българската просветителна система не им даде – научих ги и на майчин език “.

По мотив карикатурата на Чавдар Николов, която изобразява Красимир Каракачанов в хайдушки облекла, насочил пушка към него, водейки го към "Цацатурата ", водачът на ДОСТ сподели, че я утвърждава, само че имало имало една неточност:

"Мога да бъда отведен в ареста с вързани, само че не и с вдигнати ръце ".

Във връзка с мненията за здравословното положение на почетния ръководител на Движение за права и свободи, той пък сподели:

"Нека Господ подари със здраве и дълъг живот Ахмед Доган , като мохамеданин от сърце му го искам ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР