Така нареченото френско предложение за разрешаване на спора между България

...
Така нареченото френско предложение за разрешаване на спора между България
Коментари Харесай

Посланиците от ЕС обсъждат френското предложение за спора между София и Скопие

Така нареченото " френско предложение " за разрешаване на разногласието сред България и Република Северна Македония ще бъде разисквано от посланиците на страните от Европейски Съюз довечера в Люксембург. Очакват се и полемики към започването на договарянията за участие на Скопие и Тирана към блока, оповестява Българска национална телевизия.

Предложението, направено от Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз, включва българските условия към Скопие, дружно с останалите критерии, които Скопие би трябвало да извърши, с цел да стане член на Европейския съюз. То е опит за разрешаване на разногласието сред София и Скопие, който от 2018 година, поради наложеното българско несъгласие, блокира началото на договарянията за евроинтеграция на Република Северна Македония.

Очаква се и българската позиция по преговорната рамка, която ще бъде изразена от Комисията по външни работи на Народното събрание. Миналата седмица по предложение на премиера Кирил Петков държавното управление одобри всички решения, свързани със разногласието със Северна Македония да бъдат взимани от народните представители.

Ако България показа позитивна позиция по френското предложение на срещата в Люксембург, се чака още на следващия ден на съвещанието на Съвета по общи въпроси да бъдат утвърдени преговорните рамки, а в четвъртък на срещата на върха с водачите от Западните Балкани да бъдат утвърдени и датите за започване на договарянията.

Френското председателство и европейските институции одобриха българските претенции за Северна Македония и ги включиха в преговорната рамка. Сред тях са РСМ да съблюдава Договора за добросъседство и другарство с България от 2017 година По отношение на македонския език, който България публично не признава, двете страни би трябвало да излязат с обща декларация.

Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз изтича на 30 юни и Париж имаше упоритости за разрешаването на разногласието сред София и Скопие и постигнането на напредък по въпросите за разширение на Европейски Съюз.

Правителството в РСМ към момента не е коментирало френското предложение, а външният министър Буяр Османи сподели, че ще изрази своята позиция, " когато му пристигна времето ". Междувременно водачът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отхвърли предлагането и изиска " избавения на Македония от българизация "

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР