Така изглеждаше бул. Витоша в София в началото на пандемията,

...
Така изглеждаше бул. Витоша в София в началото на пандемията,
Коментари Харесай

Всичко отиде на кино

Така изглеждаше бул. " Витоша " в София при започване на пандемията, когато болните бяха в пъти по-малко от в този момент. В момента тълпите по него са колкото е обикновено за топлите месеци, заведенията са цялостни, никой не носи маски

© Велко Ангелов Отварянето на кината и галериите през днешния ден е следващият епизод от внезапното разхлабване на ограниченията в България през последните две седмици. За по-малко от 10 дни, със стоплянето на времето, отпаднаха всички по-строги ограничавания, наложени от страната, с цел да се ограничи разпространяването на ковид. Това дружно с обстоятелството, че спазването на дребното останали ограничения не се управлява, значи, че в България сега на практика няма никаква карантина. Парковете, кафетата и заведенията за хранене са цялостни с хора, навсякъде не се съблюдават каквито и да било условия за отдалеченост. Изглежда, че всичко си е както преди. Дали обаче това е хубаво, или ще направи казуса по-тежък единствено след няколко седмици?

Песимистите виждат в тази обстановка рецепта за внезапно увеличение на броя на инфектираните. Логиката зад това е, че сега има единствено един метод за ограничение на разпространяването на вируса - обществената отдалеченост. Колкото повече хората поддържат връзка между тях, толкоз повече ще се усилва броят на инфектираните. Теоретично има единствено един метод това да не се случи - в случай че вирусът по натурален метод се самоограничи. Това по принцип е допустимо, само че няма никакви данни да се случва където и да било по света. Топлото време може да понижи скоростта на разпространяване на болестта, само че това е отново единствено на доктрина и при всички положения ще е с малко.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Накратко, има риск рухването на всички ограничения и неналичието на схващане у доста хора да усили внезапно броя на инфектираните. Това, въпреки и да е скептичен, е изцяло действителен сюжет. Картината обаче е малко по-сложна.
Ако се гледат данните за броя на инфектираните от последните дни, в намаляването на рестриктивните мерки няма безусловно никаква логичност. Миналата седмица те още веднъж се усилиха и (на седмична база) са с 22.6% повече. Увеличение има и в броя на умрелите от затруднения на COVID-19 с 16%, както и на хората в реанимация - за една седмица те се усилиха с близо 50% (виж графиките). Това доста мъчно може да се назова усмиряване и още по-малко наподобява като съображение за разпределяне на ограниченията.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Но огромно значение в тази ситуация има освен с какъв брой се усилват случаите, само че и по какъв начин тъкмо се случва разпространяването на болестта. Ако се съди по не изключително добре структурираната информация, множеството нови открити инфектирани са съсредоточени в относително ясни гнезда. През последната седмица това са домовете за възрастни хора (където се и организират повече тестове), лечебните заведения, както и циганският квартал в Ямбол. Добрата вест в тази ситуация е, че тези гнезда на болестта могат да бъдат в някаква степен лимитирани независимо, без да се постановат ограничения за всички. Иначе казано, наподобява, че коронавирусът сега към момента не се популяризира всеобщо и по тази причина няма потребност от всеобщи ограничения. Тоест (и това е версията на оптимистите) всички ограничавания могат да падат.

От разхлабването има и различен плюс. В момента, макар че растежът на новите инфектирани в България е много сериозен, абсолютният брой на откритите инфектирани е относително невисок. От проучванията, направени досега в частни лаборатории, позитивни са под 2% от хората. И това, в случай че отиват да се тестват преобладаващо тези, които имат някакви признаци. Реално процентът на хората в България, които са се срещали с вируса, евентуално е в пъти по-малък. Това, от една страна, е добра вест, само че от друга не е. По-малкият брой инфектирани с ковид прави България извънредно уязвима за съвсем сигурната втора вълна на епидемията. В края на предходната седмица Швеция разгласи, че към 40% от хората в нея към този момент са били изложени на новия вирус и това я слага в доста удобно състояние през идващите месеци. В съпоставяне с тези данни в България на практика още не се е случило нищо и това прави риска за идващите месеци по-голям.

Ако разхлабването на ограниченията цели повече хора да се заразят през летните месеци (с което, уви, върви и нарастване в броя на смъртните случаи), в тактиката има смисъл. През идващите топли дни скоростта на разпространяване въпреки и с малко ще е ниска и надлежно контролът ще е малко по-лесен. Повече инфектирани през идващите месеци ще направи есента да не наподобява толкоз плашещо.

В тази обстановка обаче има и опасности. Целта на рестриктивните мерки през последните месеци не беше да унищожат вируса, а по-скоро да създадат риска от претоварване на здравната система по-малък. И те съумяха, само че не на всички места. В най-малко два регионални града сега се случва допустимо най-лошият сюжети. Регионалните лечебни заведения във Видин и Ямбол към този момент нямат задоволително потенциал да поемат всички заболели oт COVID-19, които имат потребност от болнично лекуване. В други градове има липса на лекари в инфекциозните отделения и реанимациите. Иначе казано, България стартира да разхлабва ограниченията, без да е понижила риска за здравната система на всички места.

В случая има и различен проблем. Разхлабването на ограниченията в този момент не наподобява да е част от някаква тактика, друга от това да не се ядосват хората, които по този начин или другояче ги съблюдават все по-малко. В доста страни по света има напълно ясни количествени критерии за това по кое време какви ограничения да бъдат отменяни. В Германия това е показателят на заразяване. Същото е и в Шотландия, където има относително ясна визия по кое време и за какво се анулират лимитираният и надлежно по кое време ще се върнат:
Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване

Много страни вкарват и система от няколко разнообразни равнища според от скоростта на разпространяване на ковид и надлежно какви ограничения ще бъдат въвеждани, в случай че тя се усили. Това се случва освен в Европа. Ето да вземем за пример какви са те в Южна Африка:
Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване

В България към този момент има единствено един аршин, даден от Бойко Борисов - " при над 100 случая на ден затваряме още веднъж ". Това мъчно може да бъде разказано като политика или тактика. Дори без количествени измерители, най-малкото можеше да се следва избрана поредност за свалянето на групи ограничения, както е в прилежаща Гърция. Отстояние от две седмици или най-малко 10 дни сред разхлабването на рестриктивните мерки дава опция да се види дали в това време случаите порастват. В България всичко се случи съвсем едновременно.

Накратко - рухването на рестриктивните мерки в този момент евентуално ще докара до увеличение броя на инфектираните и те след няколко седмици могат и да тръгнат нагоре по-рязко. Но това не е единствено неприятна вест, тъй като вирусът, по всички проличава, ще би трябвало да мине през множеството хора. Очевидно е, че хората не желаят повече да се крият от него, в този момент въпросът е по какъв начин да бъдат предпазени най-уязвимите групи - възрастните и тези с разнообразни болести. Ако съдим по гърмежа от заболели в домовете за възрастни хора и лечебните заведения досега, тази задача също е доста надалеч от приключена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР