Така държавният глава е задължен от Конституцията в 7-дневен срок

...
Така държавният глава е задължен от Конституцията в 7-дневен срок
Коментари Харесай

В Момента: Ден След Тържественото Започване На Евро Председателството Корнелия Нинова Поля Борисов И Герб С Ледения Душ!

Така президентът е длъжен от Конституцията в 7-дневен период от приемането на закона да го обнародва в „ Държавен вестник ”.

Законът за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество беше признат от Народното събрание на 20 декември 2017 година, само че Радев го върна за ново разискване с декрет от 29 декември. Според него законът освен, че няма да помогне за битката с корупцията, а даже ще я затрудни.

„ Наистина ветото на президента беше сякаш финален късмет да коригирате политиката си във връзка с корупцията. Днес ръководи ГЕРБ, на следващия ден ще е Българска социалистическа партия - дано не вършим закон за един мандат, тъй като корупцията е надпартиен въпрос ", съобщи по време на дебатите водачът на левицата Корнелия Нинова.

Тя разяснява изявлението на ръководителя на ПГ на " Обединени патриоти " Волен Сидеров, който съобщи, че " Соросови медии " са му проглушили ушите за корупцията в България.

„ Колеги, в случай че оценката на външните медии е под влияние на соросоиди, добре. Питам ви 83% от българските жители, които дефинират корупцията като проблем номер 1 на ръководството, соросоиди ли са? “, отвърна Нинова и зададе въпроса дали са соросоиди бизнесът и целият български народ, които са с чувство за пропиваща се корупция.

„ Уви, вие не признавате корупцията за проблем. Как да го решите тогава? Няма такова нещо в света, властта, която ръководи - т.е. априори, при нея е корупцията, да си избира тези, които ще я контролирлат. Ето по тази причина споделяме, че няма да проработи “, акцентира социалистката.

По думите й корупцията е надпартиен въпрос.

" Ако ние се съобразяваме с партийния си интерес, щяхме да ви подкрепим, тъй като на следващия ден можем да управляваме ние. Ще назначим наши хора, те няма да ни управляват и ще ни е добре. Днес президент е Румен Радев, на следващия ден ще е някои различен. Ако гледате на това законодателство като закон за вашия мандат, това е държавническа неточност. Уви, както виждам, ще пропуснете последния късмет да поправяме държанието си “, съобщи още Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия прикани ръководещите да не се сърдят, в случай че началото и края на председателството бъдат едни и същи - никакъв прогрес за битка с корупцията. По думите й, в случай че не престават по този начин България няма да може да бъде призната в Шенген.

Вчера тя заяви, че на 17 януари Българска социалистическа партия ще внесе избор на съмнение против държавното управление за неуспех в битката с корупцията. Партията обаче ще направи сама това, а не с Движение за права и свободи, както се бяха разбрали, поради разлики след речта на Ахмед Доган.

ДПС: Да дадем късмет на закона

Нека дадем късмет на антикорупционния закон да проработи, съобщи през днешния ден по време на дебатите депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид.

" Дали законът е станал идеален, дали има недостатъци, които би трябвало да се изгладят, ще забележим по време на неговото деяние. Не одобрявам за сериозен претекст констатацията от тази естрада, че този закон няма да сработи ”, уточни той.

Хамид оспори и изказванията, че липсва воля за битка с корупцията.

„ Това не може да са юридически причини ”, акцентира депутатът.

Цветанов: Българска социалистическа партия си смениха позицията

Президетнът и Българска социалистическа партия играят в един тим, само че от ГЕРБ сме в тима на България – ще работим за битката против корупцията, съобщи пък ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„ Днес като отхвърлим ветото на президента, страната ни ще извърши един ангажминет към Европейска комисия “, акцентира той.

И попита за какво през последните няколко месеца Българска социалистическа партия радикално е трансформирала философията си и отбраната за метода, по който би трябвало да наподобява антикорупционният орган.

„ Спомням си дебатите в 43-ия парламент. Тогава Българска социалистическа партия бяха най-големите бранители, тъй като не можеха да си помислят, че президентската институция може да назначава този ръководител. След изборите през 2016 година Българска социалистическа партия внезапно промени позицията си. Това не е систематичен метод “, акцентира Цветанов.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР