Табелите на български език предизвикаха скандали в Одрин. Кметът на

...
Табелите на български език предизвикаха скандали в Одрин. Кметът на
Коментари Харесай

Скандал в Одрин заради табелите на български език! Кметът на града изригна: Ако си загубиш езика, губиш всичко

Табелите на български език провокираха кавги в Одрин. Кметът на турския град Реджеп Гюркан изиска основаването на комисия, с цел да се вкара правилник, оповестяват локалните медии, представени от 24rodopi.com. Търговците се опазиха с аргумента, че те са потребни за туристите, които идват от България. 

През последното десетилетие Одрин е най-предпочитаната дестинация за българите за шопинг и разходки. Поради обезценяването на лирата по отношение на еврото и лв. за последните години се усили броят на искащите, които да посетят граничния град. Броят на българите от предходната седмица доста набъбна, тъй като пътуването към този момент се реализира единствено с персонална карта. 

Нашите сънародници, които идват в града с персонални коли и туристически рейсове, избират най-вече градските пазари, както и магазините в комерсиалните центрове и улиците. При този напор локалните търговци окачиха табели единствено на български език по магазините си. Голяма част от тях даже научиха български език. Някои компании даже имат рекламни билбордове единствено на български по огромните булеварди и входовете на града.

Увеличаването на българските табели в регионалния център сътвори несъгласия в обществеността. Въпросът беше издигнат и на съвещание на общинския съвет Одрин. Кметът на Одрин Реджеп Гюркан изиска да се сътвори комисия за следствие на множащите се български табели и плакати в града. Той добави, че няма нито една турска дума по въпросните плакати и би трябвало да се вкарат регламенти. 

Кметът на Одрин съобщи: " Както знаете, в Одрин имаме доста задгранични гости в последните месеци. Някои от тях идват за туризъм и някои от тях идват за извършване на покупки. С увеличението на комерсиалната активност тук цените на стоките в Одрин се повишават. От една страна и нашите хора не са удовлетворени от тази обстановка, само че търговците настояват, че българите са тези, които поддържат стопанската система на региона. Започнахме да виждаме плакати, на които няма нито една турска фраза. Те са неразбираеми за живеещите в региона.

Предлагам да се сътвори комисия в общината във връзка с това, тази комисия да работи във връзка с законодателството, да изслуша специалистите, в случай че е належащо, и да вземем решение по този въпрос през идващите месеци. Градът ни се нуждае от изрично решение и правила в това отношение. Защото най-важната от общите полезности на нацията е езикът. Ако си загубиш езика, губиш всичко ".

Гюркан съобщи, че няма безусловно никакви недоволства за идването на български жители в града: " Необходимо е да определим стандарт. Видяхме билборд с губернатора на региона предходната година, само че беше на различен език. Няма нито една дума турски. Рекламните пана би трябвало да имат същата информация и на турски език, с цел да са разбираеми и за нас. "

Търговецът на облекла Метин Барманбай декларира, че има доста български плакати, окачени в магазините в града. Той счита, че полемиката е ненужна. " Най-добрите купувачи в този момент са нашите клиенти от България. Имаме задоволително реклами и на турски, и на български. Ние сме търговците, които заплащат най-вече налог реклама на квадратен метър. Община Одрин би трябвало първо да се оправи с другите потребности на хората “, заключи той.

Гюлхан Али, която пристигна от България, сподели, че табелите на български са потребни: " Мисля, че е доста хубаво, тъй като хората от България се затрудняват с турските надписи. Тъй като разбираемо, доста от тях не знаят турски, нито схващат езика. Когато четат, намират това, което търсят по-лесно. Търговците тук също са удовлетворени от непознатите клиенти. Трябва да има даже повече пояснителни табели. Българите не знаят някои артикули, не знаят по какъв начин се споделят имената им, мъчно им е. Не мисля, че би трябвало да се понижават, би трябвало да се усилва броят им “, показа тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР