т тези цветове на шафрановия минзухар се добива най-скъпоценната подправка

...
т тези цветове на шафрановия минзухар се добива най-скъпоценната подправка
Коментари Харесай

Каква е тайната на швейцарския шафран

т тези цветове на шафрановия минзухар се добива най-скъпоценната фалшификация на света - шафранът. Есента е най-напрегнатото време за Ремигиус Пфафен, тъй като в този момент се прибира реколтата и всеки цвят се бере по настрана, описват във видео на " ".

"При брането би трябвало да се внимава доста. Първо цветът се натиска леко надолу и след това се откъсва ", споделя Пфафен.

От 130 000 цветя се добива един кг шафран. Тази фалшификация се отглежда нормално в по-топли райони на света, само че климатът в швейцарското планинско селце Мунд е доста специфичен. Това е единственото място в Европа, където растението вирее на такава надморска височина.

"Трябва ти топло, жарко лято, само че и студена зима с доста сняг. В типичните райони за развъждане на шафран - като Кашмир, Пакистан или Иран, са налице сходни климатични условия - и там има сурови зими и горещи лета ", споделя Пфафен.

Песъчливо-глинената почва на швейцарските Алпи е съвършеното място за развъждане на шафран. Корените му тук са още от 15 век. 62-годишният Ремигиус Пфафен цялостен живот се е занимавал таман с това. Също както и неговите предшественици. Още като малко момче е помагал при беритбата на шафрана.

"Искам да опазя тази остаряла традиция, която съществува тук от епохи. А също и да запаля младежите за нея ".

В швейцарското селце Мунд има специфична опознавателна пътека, която изяснява тайните на беритбата. Селото на шафрана същински се гордее с историята си и към този момент се е трансформирало в туристическа атракция.

Първоначално шафранът е бил употребен като лекарство и багрило за тъкани, а в Швейцария е бил импортиран вероятно от испански контрабандисти, които са желали да завоюват пари от продажбата на скъпото растение.

"Когато се купува шафран, би трябвало безусловно да се внимава да не е на прахуляк, а да съдържа влакна. И второ - цветът би трябвало да е виненочервен ", поучава Пфафен.

След жътва шафранът се държи два дни на мрачно. При сушенето нишките губят четири пети от тежестта си. А това значи, че целият труд губи най-после голяма част от цената си. Затова не е по никакъв начин чудно, че шафранът е толкоз безценен.

В селцето Мунд добиват годишно едвам 4-5 кг шафранови влакна, само че усилието си коства - усетът на швейцарския шафран е несравним.

"Нашият шафран има неповторим усет, тъй като е обработен по специфичен метод. Луковиците на шафрановия минзухар се засаждат на същото поле, на което пораства и зимната ръж ", прибавя Пфафен.

Някои познавачи даже настояват, че шафранът, отглеждан на най-високо разположените поля в Европа, е най-хубавият в света.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР