Т ова е Версайският дворец. Крал Луи XIV прекарал 40

...
Т ова е Версайският дворец. Крал Луи XIV прекарал 40
Коментари Харесай

Версайският дворец - значима част от историята на Франция

Т ова е Версайският замък. Крал Луи XIV прекарал 40 години и похарчил настоящия еквивалент на 250 милиарда евро, с цел да сътвори тази разточителна кралска резиденция, описват във видео на.

Главната сграда се простира измежду повече от 8 кв. км обилни градини, което я прави най-големия кралски парцел в света с 55 декадентски фонтана, римски бани и даже зоопарк.

Отвъд гигантския замък, обособен от близо 2 км тучни градини, се намира различен и също толкоз впечатляващ комплекс. Това усамотено имение се назовава Домейн дьо Трианон и е било дом на Мария Антоанета, последната кралица на Франция.

Елена е един от основните градинари тук и задължението ѝ е да съхранява невероятното великолепие и точност на формалните градини.

"Моята задача тук е да подкрепям градините и да ги запазвам, доколкото е допустимо, в техния исторически тип ", споделя тя.

Всяка стая от двореца има аспект към симетрично окосените ливади, изпъстрени с цветя и подсилени от изваяните дървета. Да поддържаш тези безупречни линии не е лесна работа. Работата е прецизна и изисква педантично внимание към детайлите.

"Градинарството е изкуство. Ние работим с обекти, които имат лична история и са част от историята. Намираме се на едно историческо място и всеки предмет носи своята история ", споделя Елена.

Освен ежедневните действия, Елена и нейният екип са арбитри по история, съвсем като музейни куратори. През вековете градинарите са приспособили концепцията за озеленяване, тъй че екипът би трябвало да реши кой исторически интервал да отразява работата им.

"За да отрежеш клон от някое остаряло дърво, би трябвало да знаеш какво правиш. Трябва да знаеш по какъв начин да предпазиш растението и да го направиш красиво ", споделя още Елена.

Днес обилните здания и градини във Версайския замък са национални съкровища. Но преди 230 години тази екстравагантна проява на благосъстояние разгневила живеещите в мизерия маси, което разпалило кървавата гражданска война, поставила завършек на монархията във Франция.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР