Т оплото време в Германия кара много хора да търсят

...
Т оплото време в Германия кара много хора да търсят
Коментари Харесай

След смъртта на три български момичета: защо Рейн е толкова опасен

Т оплото време в Германия кара доста хора да търсят хладина край реки, езера, водохранилища и други водни басейни. Но в последно време съвсем не минава ден, в който да не се оповестява за удавили се хора. Такъв е да вземем за пример казусът отпреди няколко дни край Дуисбург, където три девойки от България на възраст сред 13 и 17 години се удавиха в Рейн. Спасители извадиха едното от тях от водите, само че към този момент беше прекомерно късно. Другите две девойки бяха търсени дни наред. Бе обявено, че в Нидерландия са били открити два натрупа, за които се допуска, че са точно на децата, удавили се край Дуисбург. В акцията по спасяването им се включиха 160 спасители и водолази. Момичета бяха търсени със избавителни лодки и полицейски хеликоптер, само че напъните бяха напразни, пишат от " ".

Именно в реки и други водоеми се давят най-вече хора: 335 от общо 378 удавили се през 2020 година в Германия. Данните на браншовия съюз на водните спасители DLRG сочат, че в някои години броят на удавилите се надвишава 550 души.

Коварните води на Рейн

Особено доста би трябвало да се внимава в Рейн, предизвестяват специалистите и приканват хората да не се къпят в реката - в нито един неин сектор. Водите на Рейн са изключително подли поради рисковите течения: в случай че човек бъде отмъкнат във вътрешността в реката, той не е в положение да се добере още веднъж до плиткото, даже да е професионален плувец.

В жарките летни дни към формалните плажове дежурят спасители с лодки, а полицейски катери гонят хората, които влизат да се къпят на рискови места. Но не е допустимо подобен надзор да бъде открит по цялото течение на реката, по тази причина се разчита на благоразумието на хората. И тук доста значима е ролята на родителите.

В изявление за WDR воден избавител разказа заплахата напълно образно: все едно родител да гледа безучастно по какъв начин детето му играе топка на спешната лента на автомагистралата. В изявлението водният избавител напомни и това: поради пандемията учениците дълго време нямаха часове по плуване, а това усилва риска от нещастни случаи.

Пандемията задълбочи казуса

Отново поради пандемията доста родители се пробват да заобикалят рестриктивните мерки за визити на плувните басейни, които постоянно включват и авансово запазване на час. Затова мнозина избират да водят децата си на плаж край някоя река или езеро. „ Но в случай че човек не може да плува задоволително добре, доста бързо може да стане рисково ", предизвестява водният избавител Михаел Найсе.

От DLRG оповестяват, че поради противопандемичните ограничения предлаганите от тях курсове по плуване за деца не могат да бъдат запълвани на 100 %. През 2020 година едвам 14 600 деца са издържали в DLRG най-ниското равнище на изпита по плуване - със 70 % по-малко, в сравнение с през миналата година.

Спада и равнището на общите умения по плуване на учениците в Германия, предизвестяват от Съюза на водните спасители. Според техните данни съвсем 60 % от 10-годишните не умеят да плуват задоволително добре. От организацията напомнят, че всички учебни заведения са длъжни да оферират от първи до трети клас часове по плуване. Но доста постоянно началните учебни заведения се сблъскват с казуса, че няма задоволително плувни басейни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР