Т. нар. битка при Жабокрек в действителност не представлява бойни

...
Т. нар. битка при Жабокрек в действителност не представлява бойни
Коментари Харесай

АСБ: Да се чества битката при Жабокрек е антидемократичен акт

Т. нар. борба при Жабокрек в реалност не съставлява бойни дейности, а ликвидиране на невъоръжени, заболели и тежко ранени хора (което е неразрешено освен от морала, само че и от нормите на филантропичното право), ликвидиране на цивилно лице и обезчестяване на малолетно момиче. Всичко това е осъществено от представители на Българската комунистическа партия, припомнят от Атлантическия съвет на България по отношение на желанието за честване на „ борбата “ на 28 август в община Кочериново.   

В позиция на АСБ се акцентира, че всички лица, които празнуват цитираната „ борба “, пропагандират антидемократична идеология, каквато е комунистическата.

Атлантиците се обръщат към кмета на Кочериново Иван Минков и основния прокурор Иван Гешев с опела да извършат инспекция по случая.

Пълният текст на позицията на Атлантическия съвет на България:

                УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

                Наскоро българското обществото бе осведомено, че на 28 август ще се „ празнува “ така наречен борба при Жабокрек, като в подтекста на това честване ще се разпространява идеологията на партия, подготвила и осъществила печалното събитие.      

Моля да имате поради, че сходна демонстрация е неуместна най-малко на две учредения:

                Първото е чисто правно.         

                Тъй като Република България е правова и демократична страна, член 108 от българския Наказателен кодекс изрично не разрешава пропагандирането на фашистка или на друга антидемократична идеология. Един от отговорите на въпроса коя идеология е антидемократична се дава от Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен (Обн., Дъждовни води, бр. 37 от 05.05.2000).

Чл. 3 (2) от същия постановява, че „ Българската комунистическа партия е била незаконна организация, сходно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в активността си са били ориентирани към потъпкване на човешките права и демократичната система. “

                Битката при Жабокрек е акт, проведен и извършен точно от структури на Българската комунистическа партия, което по силата на горното значи, че честването на сходно събитие би следвало да попадне под регулацията на цитирания член 108 от Наказателен кодекс.

                Иначе казано, всички лица, които празнуват цитираната „ борба “, пропагандират антидемократична идеология. Като се остави встрани въпросът дали е налице закононарушение и кой е неговият причинител, позволяването (допускането) на такава демонстрация следва да се пояснява като тежко нарушаване с изключение на по смисъла на Наказателен кодекс, по този начин и на  член 4 от Закона за събранията, митингите и манифестациите.

                Второто съображение е хуманно:

                Чисто фактологически „ борбата при Жабокрек “ се развива при следните условия и в следната среда:

                Към средата на август 1944 година в Кочериновската почивна станция се възвръщат следващата промяна ранени немски бойци и един офицер.  Станцията и регионът на Рилския манастир се охраняват от взвод български бойци. Лекуващите се 18 германци не са въоръжени, в случай че не се счита персоналното оръжие на упоменатия офицер.

                Около 18 часа на 24 август 1944 година охранителният взвод е обезоръжен, партизаните нахълтват в почивната станция и избиват беззащитните бойци.

                В същия ден и от същите хора е погубен и  техническият шеф на сдружение " Гранитоид " инж. Райнхард Йохан Томаник, от Австрия, довел електрическа сила в хиляди български домове. Дъщерята на Томаник е изнасилена.

                Иначе казано, става въпрос не за бойни дейности в стандартния смисъл на думата, а за ликвидиране на невъоръжени, заболели и тежко ранени хора (което е неразрешено освен от морала, само че и от нормите на филантропичното право), за ликвидиране на цивилно лице и за изнасилването на малолетно момиче.

                Двата посочени нагоре момента демонстрират, че „ честването “ на сходно събитие е освен незаконно действие по смисъла на Наказателен кодекс, само че и тежък срам за всички, които се гордеят с насилието (включително полово над малолетно лице).

                Предвид на гореизложеното Ви приканваме да предприемете идващите се по закон дейности. По този метод ще е налице освен ликуване на правовата страна и на демократичната идеология, само че и въздаване на правдивост в динамична интернационална среда, в която почтени хора не престават да губят здравето и живота си. Община Кочериново и българската страна ще показват, че достолепието, хуманизмът и нетърпимостта към насилието и убийствата на беззащитни хора са събитие, които отвращават българското общество.

                Молим да ни уведомите за резултатите от осъществената от Вас инспекция.

С почитание,

Доц. доктор Момчил Дойчев

Димитрин Вичев

съпредседатели на Атлантически съвет на България

26 август 2022 година, София
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР