СЗО разработва стратегия срещу стреса След пандемията от COVID-19 ни

...
СЗО разработва стратегия срещу стреса След пандемията от COVID-19 ни
Коментари Харесай

С години ще се съвземаме от психологическия шок от коронавируса

СЗО създава тактика против напрежението След пандемията от COVID-19 ни чака прочувствена такава и тя ще бъде с грандиозни размери. Това съобщи в изявление за " Труд " доктор Цветеслава Гълъбова във връзка с  Д-р Цветеслава Гълъбова, шеф на държавната психиатрична болница “Св. Иван Рилски ” публикуваните първи рекомендации на Световната здравна организация (СЗО) за психическото и психосоциалното здраве на хората в най-засегнатите от ковид страни.
В изискванията на разпространяващата се болест и карантинните ограничения рецесията с пандемията от COVID-19 поражда голям стрес, означават от СЗО. И предлагат инфектираните да не се назовават “жертви ”, “семейства с COVID-19 ”, а “болните, които се лекуват от COVID-19 ”. Специалистите предлагат и хората под карантина и страните с изключително състояние да търсят информация за ковид в избрани часове на деня, а не непрекъснато.
От СЗО предлагат на работодателите да наемат психолози за работа със чиновниците и служащите. А тази мярка незабавно би трябвало да се приложи към медицинските екипи “на първа линия ”, както и с всички лица, които са изложени на най-пряка заплаха от заразяване с COVID-19.
“Да не забележим след края едни емоционално-изпепелени хора, които ще бъдат с цинично и с бездушно отношение ”, сподели доктор Гълъбова във връзка с сътрудниците си, които са в инфекциозните отделения у нас и в Европа.
“Кошмарен паралел ще направя, само че обстановката сега за лекарите е като постулата в акушерството и гинекологията – когато би трябвало да се прави избор сред майка и плод, избавя се майката, тъй като се приема, че тя дава живот. Така би трябвало да гледаме сега на лекарите. Психологическият потрес на всички хора след пандемията от ковид ще е по-страшен от този след Втората международна война ”, сподели още доктор Гълъбова.
Директорът на държавната психиатрична болница “Св. Иван Рилски ” уточни още, че страхът на хората от пандемията трансформира целия доскорошен метод на живот, смисъл и полезности. И предвижда, че за премахване напсихологическите последствия от сегашната обстановка ще са нужни 10 години.
“Дори и на най-силните им идва допълнително в един миг, ние живеем в общество с задоволително съображение за стрес, под паника офанзиви, посттравматични разстройства – всичко това след тази пандемия, която не се обрисува да завърши до месец, ще окаже голямо въздействие ”, сподели доктор Гълъбова.
Първите изводи на психолози и психиатри са, че хората би трябвало да одобряват, че съхраняването на психологичното здраве в този миг не е спринт, а маратон.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР