СЗО излезе с препоръка за състава на тривалентните ваксини за

...
СЗО излезе с препоръка за състава на тривалентните ваксини за
Коментари Харесай

СЗО обяви препоръчителния състав на противогрипните ваксини за сезон 2024/2025

СЗО излезе с рекомендация за състава на тривалентните ваксини за приложимост през идния грипен сезон в северното полукълбо 2024-2025 година, заяви пресслужбата на организацията.

За ваксини на основата на яйца целесъобразният състав е следният: A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09-подобен вирус; вирус, сходен на A/Thailand/8/2022 (H3N2) и вирус, сходен на B/Austria/1359417/2021 (от линия B/Victoria).

За ваксини въз основата на клетъчни култури или рекомбинантни ваксини се предлага следният състав: A/Wisconsin/67/2022 (H1N1)pdm09-подобен вирус; вирус, сходен на A/Massachusetts/18/2022 (H3N2) и вирус, сходен на B/Austria/1359417/2021 (от линия B/Victoria).

За четиривалентни ваксини, основани на яйца, на клетъчни култури или рекомбинантни ваксини за потребление през сезона на грипа в северното полукълбо 2024-2025 година, СЗО предлага и прибавянето като съставен елемент и вирус сходен на B/Phuket/3073/2013 (от линия B/Yamagata).

Препоръките на СЗО бяха показани на осведомителна сесия след траялата 4 дни експертна среща за състава на противогрипните ваксини, показват още от пресслужбата на международната организация.

Такива срещи по предписание се организира два пъти годишно, един път за южното и един път за северното полукълбо. СЗО провежда тези съвещания с консултативна група от специалисти, събрани от центровете за съдействие на СЗО и главните регулаторни лаборатории на СЗО, с цел да проучват данните от наблюдението на грипния вирус, генерирани от Глобалната система за наблюдаване и реагиране на грипа на СЗО (GISRS).

Издадените рекомендации се употребяват от националните организации за контролиране на имунизациите и фармацевтичните компании за създаване, произвеждане и лицензиране на противогрипни ваксини за идващия грипен сезон. Периодичното възобновяване на вирусите, съдържащи се в противогрипните ваксини, е належащо, с цел да бъдат имунизациите ефикасни, заради непрестанно развиващия се темперамент на грипните вируси, в това число тези, които циркулират и заразяват хората, напомнят от СЗО.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР